2024. március 28., csütörtök

Ahol megelevenedik a középkor

A rajzolást, a versírást és a zászlóforgatást is gyakorolhatták a gyerekek a szabadkai VM4K apródtáborában
A csapatmunkát is gyakorolják a gyerekek a VM4K-ban

A csapatmunkát is gyakorolják a gyerekek a VM4K-ban

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban jelenleg több téli tábor is zajlik. Ahogyan azt Csizmár Rita kulturális referenstől megtudhattuk, a táborok iránt nagy az érdeklődés. Tegnap a középkori apródtábor résztvevőihez látogattunk el. A reggeli órákban Hajvert Lódi Andrea és Agyánszki Máté tartott foglalkozást, majd pedig a gyerekek Orgoványi Anikó festőművésszel, költővel tanultak rajzolni és verset írni:

– Úgy a versírási, mint a képzőművészeti tevékenységünk is a kötődik a középkorhoz. Beszélgettünk a vers sajátosságairól, a gondolatiságáról, a ritmusáról és a rímekről. Ezután megjelöltünk a középkorra jellemző szavakat, ilyen például a vár, a lovag, a páncél, a királykisasszony és így tovább. Ezekhez kerestünk rímeket, majd pedig a gyerekek kisebb csoportokban verseket is írtak. A kisebbekkel mondókáztunk és meséltünk, de mindeközben rajzoltunk is. Foglalkoztunk tehát irodalommal és képzőművészettel, mindezt a csapatmunka szellemében – tudtuk meg Orgoványi Anikótól, aki egyébként jobb agyféltekés rajztanfolyamokat tart úgy felnőtteknek, mint gyerekeknek is, ma pedig a táborban a lányokkal középkori süveget készít, a fiúkkal pedig lovagsisakot.

Az apródtábor résztvevői Szabó Gabriella, a szabadkai Crystal mazsorettstúdió vezetője által betekintést nyertek a zászlóforgatásba is:

– A zászló nagyon látványos eszköz. Főleg a fiúk használják menettáncoknál, a lányok inkább mazsorettbotokat és pomponokat. Mi egy kicsit úgymond modernizáltuk a lovagkort, és koreográfiákat készítettünk a zászlóforgatáshoz. A zászlók fontos szerepet játszottak a középkorban. Mostanság legfőképp Olaszországban népszerű a zászlóforgatás, Szerbiában mi vagyunk az egyetlen ilyen csapat, és a Majsai Úti Általános Iskola tornatermében gyakorlunk. Szabadkán is szervezünk nemzetközi szintű megmérettetést, és mi is részt veszünk versenyeken. Az öt éven felüliekkel foglalkozunk. A gyerekeket fegyelemre és csapatmunkára tanítjuk, közben fejlődik a kézügyességük és a koncentrációjuk is. A zászlóforgatás szabadtéri tevékenységnek számít, kisebb zárt térben mindenre nagyon kell vigyáznunk, kiváltképp a berendezésre, de azért igyekeztünk a VM4K apródjainak is felcsigázni az érdeklődését – mondta a lapunknak Szabó Gabriella.

A középkori apródtábor ötven résztvevőjét az elkövetkező napokban is érdekfeszítő programok várják, ma egyebek közt a solymászattal is megismerkedhetnek, holnap pedig a magyarkanizsai gyógyfürdőben úszhatnak. A tábor szombaton fejeződik be egy ünnepséggel, amelyen a gyerekek bemutatják mit sajátítottak el az elmúlt öt nap alatt. Ekkor a VM4K vendége lesz a Sonivius Vappae régizene együttes is.