2024. április 18., csütörtök

Képességfejlesztő játékok az óvodásoknak

A Kulturális Sokszínűség Egyesület tagjai és a szabadkai Vegyészeti és Technológiai Iskola diákjai hétfőn Montessori-eszközöket és játékokat tartalmazó ajándékcsomagot adtak át a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény Körmice és Marija Petković óvodájának. Az eszközök és játékok természetes anyagból készültek, amelyeket a Vegyészeti és Technológiai Iskola diákjai készítettek. Az ajándékcsomag az egyesület Régi mesterségek, mint a különböző nemzetiségű fiatalok közötti bizalom elősegítésének a hídja elnevezésű projektumának az eredménye, amelyet a vajdasági Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatott.

Az akcióról részletesebben Torma Ferenc iparművész, a Kulturális Sokszínűség Egyesület elnöke adott tájékoztatást lapunknak, aki elmondta, hogy az egyesület tizenhárom éve működik.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– A természetes anyagok megmunkálása művészet. Ezt a művészetet szerettük volna feleleveníteni a Vegyészeti és Technológiai Iskola diákjaival. A tanulók fából készítettek játékokat, amelyeket az óvónők a Montessori-oktatásban a gyermekek fejlődésének elősegítésére tudnak felhasználni. Vannak itt bambuszból készült kis pálcikák, faágakból készült számok, nemezelt labdák. Akciónkkal a kulturális sokszínűséget is népszerűsítettük, hiszen a játékokon szerb és magyar csoportok együtt dolgoztak, és közben technikai tudásukat is megoszthatták egymással – nyilatkozta Torma Ferenc.

Gubi Márta, a Körmice óvoda óvónője elmondta, hogy a Montessori-oktatás a gyermekek önállóságát fejleszti.

– Az eszközök, amelyeket kaptunk, elősegítik a gyermekek percepciós fejlődését. Nagyon örülünk a játékoknak, mert jó hasznát tudjuk venni. Nem mellékes, hogy természetes anyagokból készültek. A játékok tapintása is kellemes. A gyermekek szívesen fognak játszani velük – mondta az óvónő.