2024. május 10., péntek

Miodrag Kostić bankja kínált legtöbbet

Az eladásra kínált Kommerciális Bankért Miodrag Kostić üzletember AIK Bankja adta a legkedvezőbb ajánlatot. A Danas nem hivatalos értesülése szerint 395 millió eurót kínált fel a pénzintézményért. Ebbe az összegbe számítják bele az idei osztalékot/dividendát – a bank nyeresége az év első kilenc hónapjában 60 millió euróra tehető –, és a korábbi években felgyülemlett, közel 30 millió eurós nyereség egy részét, amit a dolgozók és a részvénytulajdonosok között osztanak szét, de még nem került kifizetésre.

Szakemberek értékelése szerint a részvényenkénti 28 euró alig haladja meg a bank részvényeinek tegnapi, börzei értékét, ami 26,3 eurót tett ki. Ez a pénzintézmény könyvelői értékének kb. 80 százalékának felel meg. A Danas megjegyzi, hogy az AIK Bank ajánlata lényegesen kisebb, mint amit az érdeklődők szeptemberben tettek. Akkor az NLB Bank 450 milliót, az AIK 430 milliót, a Raiffeisen Bank pedig 390 milliót kínált a Kommerciális Bankért.

Az év folyamán az állam felvásárolta a Kommerciális Bank részvényeinek egy tekintélyes részét. A következő napokban a pénzügyminisztérium áttekinti a javaslatokat, így nem marad más hátra, mint kivárni döntésüket: tulajdonost vált-e a pénzintézmény, vagy marad a legnagyobb állami tulajdonban levő bank.