2024. május 10., péntek

Az algériai alkotmánytanács kihirdette Tebbun elnökké választását

Az algériai alkotmánytanács hétfőn Algírban közzétette a december 12-i elnökválasztás végeredményét, és kihirdette Abdel-Madzsid Tebbun Tebbun elnökké választását. Az ellenzék bejelentette: tiltakozik "a hatalom elbitorlása" ellen.

Az alkotmánytanács kihirdeti Abdel-Madzsid Tebbun elnökségét - jelentette be a televízióban Kamel Fennis, a testület elnöke.
Az államfő eskütétele után lép hivatalba - közölte Fennis. Az alkotmány értelmében az államfő a választást követő héten teszi le a hivatali esküt.

Tebbun az áprilisban a népi tiltakozó mozgalom hatására lemondatott Abdel-Azíz Buteflika helyére lép. Buteflika elnökségének 20 éve alatt Tebbun magas állami tisztségeket töltött be, több minisztérium élén is állt, és 2017-ben - kegyvesztettsége előtt - három hónapig volt az ország miniszterelnöke.

A végeredmény szerint Tebbunt már az első fordulóban megválasztották a szavazatok 58,13 százalékával. Az alkotmánytanács adatai szerint a végleges részvételi arány 39,88 százalék volt, a legalacsonyabb a független Algéria elnökválasztásainak történelmében.

Az ellenzéki pártokat és szervezeteket tömörítő szövetség, az Alternatív Demokratikus Paktum Erői (PAD) hétfői közleményében "választási cirkusznak" nevezte a december 12-i választást, az eredményt pedig a "hatalom elbitorlásának".

A PAD tagjai bírálták "a tekintélyelvű rendszer visszaállítására irányuló nyilvánvaló akaratot", hangsúlyozták, hogy továbbra is őrizetbe vesznek, önkényesen vádat emelnek "politikai és lelkiismereti fogvatartottak" ellen, továbbra is korlátozzák az alapvető szabadságjogokat és jogokat, és a médiában továbbra is tilos bármilyen, a rendszer álláspontjával ellentétes megnyilvánulás. A szövetség elutasítja a választás eredményét. Hétfőn felszólította az algériaiakat, hogy "a jövőben is szálljanak szembe a diktatúrával".