2024. április 26., péntek

Beszüntették a klasszikus sertéspestis elleni védőoltást

Szerbia kiirtotta az afrikai sertéspestist is

A mai nappal, december 16-ával Szerbia egész területén megszűnt a klasszikus sertéspestis elleni védőoltás kötelezettsége – közölték a mezőgazdasági minisztériumban.Ez azt jelenti, hogy Szerbia elérheti a sertéspestis mentes ország státust, aminek alapján lehetővé válik a sertés- és sertéshús kivitel az Európai Unióba, valamint az EU területén keresztül Oroszországba, illetve a Vámszövetség országaiba.

Az agrártárca kiemeli, hogy a klasszikus sertéspestis elleni védőoltás megszüntetésével nagy lehetőségek nyílnak a sertéstenyésztés fellendítésére, ugyanakkor jelentős lesz a megtakarítás is, hiszen évek hosszú során nagy összegeket fordítottak a vakcina beszerzésére.

Branislav Nedimović miniszter már februárban jelezte, hogy az egész ország területén fokozatosan beszüntetik a klasszikus sertéspestis elleni védőoltást. Biztató a helyzet az afrikai sertéspestist illetően is.

– Pillanatnyilag az országban az afrikai sertéspestisnek egyetlen góca sincs – jelentette kis Emina Milakara, a mezőgazdasági minisztérium Állategészségügyi Igazgatóságának megbízott igazgatója, és hozzátette, hogy mindarról, amit a szerbiai illetékesek tettek az afrikai sertéspestis gócainak felszámolása érdekében, a múlt hétvégén az Európai Bizottság Szerbiába irányított munkacsoportja is részletesen tájékozódott. Az európai szakértők helyeselték a szerbiai intézkedéseket. Milakara azt mondta, arról, hogy az afrikai sertéspestis már nincs jelen Szerbiában, hivatalosan értesítik az Európai Bizottságot és a térség összes országát, valamint Kínát, mellyel júniusban sertéshús-kiviteli megállapodást írtak alá.