Jelentősen megnőtt a migrációs nyomás

A folyókon ezúttal a téli időszakban is járőröznek a honvédség rohamcsónakjai

(-)

2019. december 5., 13:23 >> 2019. december 5., 20:46

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Az elmúlt két hónapban és különösen az elmúlt két hétben jelentősen megnőtt a migrációs nyomás a déli határon – jelentette ki szerdán a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Németh Szilárd a röszkei tranzitzónánál tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a migránsok mozgása már a 2015-höz hasonló.

A kerítés és a határt őrző, munkájukat magas színvonalon végző katonák és rendőrök garantálják Magyarország függetlenségét, a magyar emberek biztonságát és szabadságát – hangsúlyozta a politikus.

Németh Szilárd és Kontrát Károly sajtótájékoztatója a röszkei tranzitzónában (Fotó: honvedelem.hu)

Németh Szilárd és Kontrát Károly sajtótájékoztatója a röszkei tranzitzónában (Fotó: honvedelem.hu)

A katonák a rendőrséggel közösen járőrözési feladatokat látnak el. A határ őrzéséhez fontos segítséget nyújtanak a honvédség kutyás járőrei – tudatta az államtitkár. Hozzátette: a katonák felderítési feladatokat is végeznek, a helikopteres járőrözés egyfajta demonstráció is a migránsok felé.

A téli időszak előtt a Tiszán és a Maroson, valamint Bács-Kiskun megyében a Ferenc-csatornán rohamcsónakkal járőrözött a honvédség. Ezt a tevékenységet – mivel a próbálkozások a hideg beköszöntével a korábbi évekkel ellentétben nem szűntek meg – folytatják – mondta Németh Szilárd.
Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, nő a feszültség a déli határszakaszon. A migránsok változatos módszerekkel – létrán átmászva, alagutat építve, a kerítés alá ásva, kamionokban, tehervagonokban elrejtőzve – próbálnak Magyarországra jutni. Ezért egyre nagyobb erő szükséges a határ őrizetéhez – hangsúlyozta.

Az államtitkár közölte, Görögországban csaknem 110 ezer, Szerbiában több mint 30 ezer migránst tartanak nyilván.

A kormány célja garantálni az ország és a magyar emberek biztonságát, ehhez rendelkezésre állnak a szükséges személyi feltételek és eszközök – mondta Kontrát Károly.

Jelezte: bízik abban, hogy az új Európai Bizottság változtat a menekültügyi politikán, és a migránsok szétosztása helyett a külső határok védelmére helyezi a hangsúlyt. Addig is, Magyarország – kötelességét teljesítve – megvédi saját és egyben a schengeni övezet határát – közölte.

Ismertetése szerint erre a célra csaknem egymilliárd eurót fordított az ország; az összeg felét kérte az Uniótól, de csak 20 millió euróra kapott ígéretet, ám még ez a pénz sem érkezett meg.

Németh Szilárd kérdésre válaszolva elmondta, Törökország a keleti és déli határain 400 ezer embert állított meg, míg az ország belsejében 3,6 millió migráns van. A fő problémát az jelenti, hogy Görögországban semmiféle határőrizeti feladatot nem látnak el – állapította meg Kontrát Károly.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége