Fejlődési stratégia tervekkel

A tartományi kormány hozzájárul az önkormányzatok fejlesztéséhez

2019. december 3., 08:22 >> 2019. december 3., 09:22

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Vajdaság 11 önkormányzata, illetve 3 városa kapott összesen 9,3 millió dinárt a tartományi költségvetésből, olyan projektek támogatására, amelyek hozzájárulnak a hatékony és modern helyi önkormányzat kialakításához a polgárok és a gazdaság érdekében. Ognjen Bjelić tartományi regionális fejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár és Đorđe Milićević, a vajdasági tartomány alelnöke tegnap adta át a szerződéseket az önkormányzatok képviselőinek.

Forrás: vojvodina.gov.rs

Forrás: vojvodina.gov.rs

Azokról a községekről, illetve városokról van szó, melyek sikeresen pályáztak a hatékonyabb regionális és helyi közpolitikát, valamint az igazgatási kapacitások fejlesztését szolgáló projektumokkal.

A vissza nem térítendő támogatással a tartomány helyi fejlesztési dokumentumok előkészítését és alkalmazását segíti elő, hogy hatékony és modern helyi önkormányzatok álljanak a polgárok és a gazdaság szolgálatában. A 9,3 millió dináron Torontálszécsány, Szenttamás, Bács, Karlóca, Kúla, Sid, Magyarcsernye, Hódság, Ürög, Begaszentgyörgy, Ópáva önkormányzata, valamint Pancsova, Kikinda és Szávaszentdemeter osztozott.

Milićević rámutatott, a támogatásokat arra szánták, hogy ösztönözzék a helyi önkormányzatokat saját fejlesztésük irányításában a fejlesztési dokumentumok elkészítése és végrehajtása révén. Az önkormányzatok a forrásokat tervezési dokumentumok kidolgozására használják fel, egyrészt az 2020-ig érvényes, már meglévő tervezési dokumentumok eredményeinek elemzésére, másrészt a 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó helyi fejlesztési tervek elkészítésének előkészítésére.

– Az új terv rendszerről szóló törvény a 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó fejlesztési stratégia kidolgozását írja elő. Ez nagyon fontos a gazdaságban, valamint a társadalmi életben is. Kulcsfontosságú az állam és tartomány közötti összhang annak érdekében, hogy harmonizált tervezési dokumentumokat alakítsunk ki az erőforrások észszerű felhasználására. Úgy gondolom, hogy az előre elkészített és közösen összehangolt munka 2021-re sikeres lesz – mondta Milićević.

Bjelić  kifejtette, a tartományi kormány jövőre 45 millió dinárral támogatja Vajdaság 45 városában és önkormányzatába az új tervezési dokumentumok, azaz a fejlesztési tervek kidolgozását.

– Célunk, hogy többé-kevésbé mindenkinek egységes fejlesztési tervei legyenek, így könnyebben nyomon követhetjük a stratégiai tervek, vagyis a városok és önkormányzatok fejlesztési terveinek végrehajtását – hangsúlyozta Bjelić.

– Olyan stratégiát szeretnénk készíteni, amely elősegíti Vajdaság fejlődését. A pénzbeli támogatás nagy segítség számunkra, enélkül nem lennénk képesek bemutatni a tervezett projektek jelentős részét – közölte Vladimir Sanader Szávaszentdemeter polgármestere.

A Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság már harmadik éve folyósít forrásokat a helyi önkormányzatok korszerűsítésére, eddig mintegy 26 millió dinárt különítettek el erre a célra.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége