2024. május 1., szerda

Molière-től Marxig

A Tartuffe és a Tőke című előadással ért véget szombaton a szabadkai Desiré fesztivál

A Kosztolányi Dezső Színház Desiré fesztiváljának utolsó napján Urbán Andrást kérdeztük a benyomásairól:

– Habár a fesztivál nyolc napja intenzíven, feszült izgalommal telt, ez mégiscsak ünnep a számunkra. Ünnepnek érezzük mi is, akik dolgozunk rajta, a közönség is, és ilyenkor a városban is érződik a Desiré hatása. A fesztiválnak nem célja, hogy épp mindenkinek minden előadás tetsszen, és ez képtelenség is lenne. A Desirén sokféle produkció látható, és valójában egy átfogó képet nyújt régiónk kortárs színházi alkotásaiból. Reméljük, hogy a nézők jól szórakoztak, velünk tartanak a KDSZ évadában, és jövőre is eljönnek a Desirére – hallottuk Urbán Andrástól.

Urbán András a Desirén (Lukács Melinda felvétele)

Urbán András a Desirén (Lukács Melinda felvétele)

Szombaton a közönség megtekinthette az Igor Vuk Torbica rendezésében készült Tartuffe című előadást. Igor Vuk Torbica az idei Desirén két előadást képviselt, ő rendezte a Bakkhánsnőket is, amelyet a nézők csütörtökön láthattak. A Tartuffe a Zombori Népszínház és az újvidéki Szerb Nemzeti Színház koprodukciójában jött létre. Alapjául Molière azonos című műve szolgált. Az előadás egy család történetén keresztül a képmutatást és a hatalommal való visszaélést taglalja, illetve hogyan lesz valakiből vezér, akiben azután mások vakon megbíznak.

A nagy érdeklődésre való tekintettel, szombaton kétszer játszotta el a Tőke című előadását a cetinjei Zetski dom Királyi Színház. Mint Urbán András rendezőtől hallottuk, ez az előadás egyebek között a kapitalizmusról, a pénzről és a baloldalról szól, a mai életünk, valóságunk tükrében, amely során előtérbe kerülnek a nemzetek közti nézeteltérések is. A produkció kiindulópontját Karl Marx tanulmánya adta, erről Vedrana Božinović, az előadás dramaturgja a következőt nyilatkozta: 

– Több fordítását, értelmezését olvastam. A tőke egy nehéz olvasmány, ötször is elolvastam az első kétszáz oldalt. Amikor azonban elkezdtem megérteni a lényegét, olyan lett számomra, mint egy gótikus regény, az emberről, aki szörnyeteget hoz létre, hogy utána a szörny megsemmisítse az embert. A tőke tehát egy nagyon izgalmas olvasmány is. Sajnos nem fikció, mert ebben éljük a hétköznapjainkat. Nagyon izgalmas volt Urbán Andrással dolgozni. Remekül foglalkozott a fiatal színészekkel, akik már Jugoszlávia megszűnése után születtek, de mégis elérte, hogy ez az ő előadásuk is legyen – mondta Vedrana Božinović.

Jelena Bogavac és Mészáros Gábor a Desiré Akadémián a Kortárs Galériában(Lukács Melinda felvétele)

Jelena Bogavac és Mészáros Gábor a Desiré Akadémián a Kortárs Galériában(Lukács Melinda felvétele)

A Desiré Akadémia keretében szombaton a Kortárs Galériában, Továbbra is összeesküvésben címmel, a 30 éves fennállás jegyében megnyílt a belgrádi Bitef Színház performance-val egybekötött tárlata, amely egyben emléket állít Mira Trailovićnak, aki Jovan Ćirilovval megalapította a Bitef Fesztivált és a Bitef Színházat. A kiállításon fotókat láthattunk a Bitef Színház előadásairól, valamint Mira Trailovićról is. Az egybegyűlteket Miloš Latinović, a Bitef Színház igazgatója köszöntötte. Ahogyan  hallhattuk, a Bitef Fesztivál az 1967-es alapítása után Európa egyik legjelentősebb fesztiváljává vált, amelynek kínálatában egyaránt megtalálhatók voltak a klasszikus gyöngyszemek és a merész, végleteket súroló kísérleti előadások is.

– Mira Trailović nagyon fontos volt a színházi életünkben, de ugyanakkor valahogy meg nem értett alkotó is. Egy kicsit mintha feledésbe merült volna. Egyfajta sajátos tragédia, hogy Mira Trailović 1989-ben néhány hónappal azután hunyt el, hogy megalakult a Bitef Színház. Sajnos épp a saját színházában már egy előadást sem sikerült színpadra állítania. Számunkra, akik a Bitefben dolgozunk és szeretjük a színházat, örök talány marad, hogy vajon milyen lett volna a Bitef Színház repertoárja, ha Mira Trailović életben marad. Amikor készítünk egy-egy előadást gyakran feltesszük a kérdést, hogy vajon tetszene-e Mirának. A reményeink szerint az eddig játszott produkcióinknak legalább a felével elégedett volna – hallottuk Miloš Latinovićtól.

A performance részeként Mészáros Gábor, Kucsov Borisz és Búbos Dávid estébe nyúlva olvasta fel Mira Trailović könyv formájában megjelent életrajzát. Jelena Bogavac rendezőtől megtudhattuk, hogy a tárlat különböző helyszínein zajlott felolvasásokból videofilm készül. Az idei Desiré fesztivál egyébként a Bitef Színház, Urbán András rendezésében M.I.R.A. című előadásával kezdődött, amely épp Mira Trailovićnak állít emléket. 

Pénteken este a közönség megtekinthette Boris Nikitin szerzői projektumát, a Szlovén Ifjúsági Színháznak A dolgok ellentéte című előadását. Utánuk fellépett a magyarországi Funktasztikus, valamint a Marčelo i Napetaši zenei formáció. A Desiré zárópartiján is fergeteges koncerten lazíthatott a közönség, ekkor a budapesti King Cat Rhythm rockabilly zenekar játszott.