2024. április 26., péntek

Módosították a községi költségvetést

Harminckettedik ülését tartotta meg a magyarkanizsai községi képviselő-testület

A magyarkanizsai községi képviselő-testület tegnap megtartotta harminckettedik ülését, amelyen tizenkilenc napirendi pontot tárgyaltak meg, és az összeset el is fogadták.

A legsarkalatosabb pont a községi költségvetésről szóló rendelet módosításáról és kiegészítéséről szóló javaslat volt. Ennek értelmében elhangzott, hogy csökkent a költségvetés, ahogy Szarapka Ede, a képviselő-testület alelnöke elmondta, amikor költségvetést terveznek, minden beruházást próbálnak betervezni, ám csak az évnek ebben a szakában mutatkozik meg, hogy mi az, ami meg tud valósulni.

– A felső transzfereszközök bizonyos beruházásokhoz a következő év elején érkeznek meg, ezért 1 milliárd 222 millió dinárról 1 milliárd 44 millió dinárra csökkent a költségvetés, amelyet el is fogadott a testület – mondta az alelnök.

Az alapszabály módosítását is megtárgyalták, ami elsősorban a község által delegált választási bizottságra vonatkozott. Egy horgosi ingatlan eladásáról is döntöttek, továbbá a könnyűszerkezetű épületek közterületen való felállításáról is döntöttek, amelyeket vállalkozók is bérbe vehetnek majd árverés útján meghatározott összegért. A vagyonadóról is tárgyaltak, árban nem történik változás, ami a földeket illeti, míg az ingatlanok tekintetében csökkenés következik be.

Beszámoltak a Szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft. működéséről is, amelynek szeptemberben beindult a próbaüzeme, és egy éven át tart. Az igazgatónő, Góli Csilla elmondta, hogy hét önkormányzattal dolgoznak együtt három átrakóállomással, székhelyüket pedig most már teljes egészében Békovára helyezték át, ahol korszerű és környezetkímélő módszerekkel folyik a munka.

Fejsztámer Róbert polgármester a községi tanács elmúlt háromhavi munkájáról számolt be, amiből megtudhattuk, hogy hét ülést tartottak és 57 napirendi pontot fogadtak el, köztük olyan fontos témákban, mint a birkózóakadémia vagy éppen a szennyvíztisztító előkészítése, ugyanakkor az oktatás témakörében is azon dolgoztak, hogy a diákok utaztatása zökkenőmentes legyen. Idén több mint harminc községbeli rendezvényt támogattak a tanácstagok munkájukkal, az önkormányzat pedig anyagiakkal.