2024. május 10., péntek

Hogyan legyek jó felkészítő?

Bácsfeketehegyen pedagógusok számára tartott képzést a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete

A Vigyázzatok ma jól, amikor beszéltek! című képzésre a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének szervezésében került sor.

A megvalósításban az egyesület partnere volt a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, s a képzésnek a bácsfeketehegyi Kultúrotthon biztosított helyszínt a hétvégén. Összesen 20 pedagógus vett részt rajta, akik Topolyáról, Zentáról, Tiszakálmánfalváról, Óbecséről, Bácsfeketehegyről, Kishegyesről és Szabadkáról érkeztek. Hajvert Ákos, a VMVE elnöke arról számolt be lapunknak, hogy ideális létszámmal tudtak dolgozni.

– Három különböző témakörről volt szó, három előadóval. Molnár Krekity Olga előadásában arról beszélt, hogy hogyan közelítsük meg a versfelkészítés alapozását. Beszélt a légzésről, a tempóról, a hangsúlyról, valamint arról, hogy hogyan alakítsuk ki az affinitást erre a gyerekben és a pedagógusban. Az is nagyon jó volt, hogy a képzésnek volt egy olyan része, ahol nemcsak a gyerekeket próbáltuk megérteni, hanem egy kis önismeretet tartottunk. Ahhoz, hogy megértsük a mai gyerekeket, önmagunkat is jobban kell értenünk. Mi, pedagógusok, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy mi mondjuk ki az örök igazságokat. Ma viszont már annyi inger éri a gyereket, hogy ezt könnyen meg tudja cáfolni, és elsiklik mellette. Erről a témáról Komáromi Sándorral beszélgettünk, akár csak a Z generációról. Mezei Kingával pedig konkrétan arról, hogy hogyan lehet megszerkeszteni egy iskolai műsort. Elmondta, hogy mik azok a fontos szempontok, amik mentén meg lehet szerkeszteni, és mik azok a bevett szokások, amiket mellőzni kellene – mondta el Hajvert, majd arról is szólt, hogy minden előadónál az volt a fontos, hogy a gyerek élvezze, amit csinál.

– A felkészítésnek nem az a lényege, hogy a pedagógus villogjon, hogy milyen ügyesen betanította a gyereket. Az a fontos, hogy a gyerekből magából szülessenek meg dolgok, és sikerként érje meg a fellépést – fogalmazott az elnök.

A képzés sikeres volt, és többek között emiatt is a VMVE-nek lesznek további képzései a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel közösen. Egy olyan típusú képzési terven dolgoznak, amely egyrészt azoknak a pedagógusoknak ad egy továbblépést, akik már részt vettek a mostanihoz hasonló alapozón, másrészt pedig alapképzést biztosít, számolt be Hajvert, majd hozzáfűzte, hogy ezáltal szeretnék ezt a mozgalmat egy kicsit felrázni, új energiákat adni neki.

Végezetül azt is megtudtuk az elnöktől, hogy a képzés hiánypótló jelleggel bírt, és teljesen ingyenes volt a résztvevők számára. Anyagilag a tartományi oktatási titkárság támogatta az eseményt.