2024. április 26., péntek

Ötszáz lufi a koraszülöttek támogatásáért

November 17-én, a koraszülöttek világnapján a Szabadság téren az egybegyűltek 500 lufit eresztettek szélnek.

A rendezvényt a koraszülött csecsemők és szüleik támogatásának érdekében tartották meg, és egyben azokra a gyerekekre is emlékeztek, akik sajnos nem maradtak életben.

A vasárnap megtartott rendezvényen fellépett a Melodies és a Zvončići gyermekkórus, valamint különféle előadóktól több verset is hallhattak a jelenlévők.

Az összejövetelt a hagyományoknak megfelelően az Optimistik, a koraszülött gyermekek szüleinek egyesülete szervezte meg. Dragana Rapaić, az Optimistik képviselője elmondta, hogy a rendezvényt nem csupán a megemlékezés miatt tartják meg, hanem azért is, mert fontosnak tartják tájékoztatni a szülőket a koraszüléssel kapcsolatos tudnivalókról.

– Novemberben megemlékezünk a koraszülött csecsemőkről, gyermekekről, ez a rendezvény nagy jelentőséggel bír, hiszen fontos minél sokrétűbben tájékoztatni a szülőket arról, hogy milyen gondokkal szembesülhetnek. Bármelyik anyukával előfordulhat, hogy gyermeke a megadott időpont előtt születik meg. A koraszülöttek különleges bánásmódot igényelnek, a kórházban, majd utána otthon is másként kell gondoskodni róluk. Ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ha csak lehetséges, megelőzzük a koraszülést – magyarázta Rapaić. Hozzátette: a társadalom minél szélesebb rétegeit meg kell ismertetni a koraszülés gondjaival és a megelőzés legfontosabb tudnivalóival. Fontos tudni, hogy mire lehet szükség, ha esetleg a baba korábban lát napvilágot, mert csak így teremthetők meg a legjobb feltételek a koraszülöttek számára az országban.

– A szülészeten az orvosok és a nővérek mindent megtesznek annak érdekében, hogy megmentsék a kicsik életét, és a lehető legmegfelelőbb módon gondoskodjanak róluk. Ettől függetlenül több inkubátorra és a koraszülöttek gondozására szükséges felszerelésre volna szükség – mondta Rapaić. Hangsúlyozta: az Optimistik szoros együttműködést hozott létre az újvidéki szülészettel.

– Kialakítottunk egy simogatásra szolgáló szobát és egy ún. „bőr a bőrhöz”, az UNICEF által is támogatott szobát. Együttműködünk a szülészeti szolgálattal, és gyakran együtt ellátogatunk azokhoz az anyukákhoz, akik koraszülötteket hoztak napvilágra, és gyermekük nélkül tértek haza – magyarázta Rapaić.

Az eseménnyel kapcsolatban a 021.rs honlapján közzétett cikk emlékeztet arra, hogy minden tizedik újszülött koraszülött. A világon évente 15 millió koraszülött lát napvilágot, közülük sajnos 1 millió nem marad életben. Szerbiában évente 4000 kisbaba születik idő előtt, azaz naponta 11.