2024. április 20., szombat

Arat az IT-szektor

Továbbra is hiány mutatkozik szakképzett munkásokból

Szerbiában továbbra is legnagyobb a kereslet az informatikai szakemberek iránt, de nagy a hiány eladókból, kommercialistákból, sofőrökból és raktárosokból is. Az Infostud portál adatai szerint jelentős szám] állásajánlatot hirdetnek a telefonos ügyfélszolgálatok is, de az adminisztrációs munkakörökben is könnyen elhelyezkedhetnek az érdekeltek.

Manapság a munkaerőpiacon nem jelent okvetlen hátrányt az alacsony végzettség, ugyanis nagy hiány van szakképzett munkásokból. Legkönnyebben a vendéglátóiparban tudnak elhelyezkedni a munkát keresők, hiszen óriási a kereslet a hentesek, szakácsok és a pékek iránt. A jól képzett szakemberek könnyen elhelyezkednek a szépségiparban is: a kozmetikusok és a fodrászok szinte azonnal munkába tudnak állni. Az építőiparban nagy a hiány kőművesekből és asztalosokból, a fémiparban viszont a bádogosok és a marósok járnak a legjobban. A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat adatai szerint nagy a kereslet a textilipari szakmunkások iránt is, de könnyen munkához jutnak a gépírók és a jogászok is.

Az Infostud állásközvetítő portál szerint a leginkább ezekre a munkakörökre pályáznak az emberek. Ez év első tíz hónapjában a portálon több mint 42 ezer foglalkoztatási jellegű hirdetés jelent meg. Átlag 62-en jelentkeznek minden ajánlatra. Évente viszont több mint 200 ezren keresnek állást az internetes állásbörzén.

A portál legfrisebb felmérése szerint az álláskeresők többnyire nem a fizetés alapján döntenek az ajánlatok között. Az emberek ugyanis manapság többre becsülik a megfelelő munkakörülményeket – jelent meg az oldal elemzésében. Első szempontként a jó munkakapcsolatokat jelölik meg az álláskeresők, ezt követi a fizetés nagysága, majd a fejlődés lehetősége és a munkaidő.