2024. április 25., csütörtök

RE-TAKT

Negyvenedszer is megújult a Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor

Megújult visszatérést ünnepeltek a vajdasági művészek szombaton este a temerini Tájház udvarán. A nemrégiben felépített Alkotóház galériájában húsz fiatal állította ki azokat a műveket, amelyeket a nyár folyamán készítettek a Jegricska partján fekvő Hevér-tanyán. Az idei TAKT fókuszába a „RE” (ismét, újra) különböző értelmezései kerültek. Klájó Adrián fiatal festőművész szerint a jubiláló rendezvény témája kimondottan találó, ugyanis az újragondolás a kezdetektől a TAKT ars poeticája. A visszatérők tapasztalata pedig évről évre mély nyomot hagy az újak fejlődésében.

Fiatal művészek a kiállításon (Tóth D. Lívia felvétele)

Fiatal művészek a kiállításon (Tóth D. Lívia felvétele)

A fiatalok közül mindenki sajátságosan kezelte az idei témát. A REpetíció REkordot döntött a kiállítóteremben. Az ismétlődő elemek és részletek még a jól edzett művészszemeket is REkreálták. A klasszikus táblaképek is REgenerálódtak, átalakultak. Papírszobor formájában új értelmet kapott a REneszánsz is. Míg a REtró nagyanyáink rádlijával hagyott folytonos autó-nyomatokat a padlón, addig az új világ fekete-fehér videón lépegetett egy hatalmas képernyőn. Mindez REpetát követelt – és kapott is: a tárlat központi elemeként egy önjáró szobor az evés ritmusát imitálta.

A műfaji sokszínűség ellenére a szervezőknek sikerült egy összefüggő, egységes tárlatot bemutatni. Varga Valentin ötödik éve koordinálja a munkát.

– Olyan embereket összekovácsoló erő ez, amelyre mindenképp szükség van. A TAKT-ot mindig is egyedivé tette az elvonuló, bensőséges jellege. Ezt mindenképp meg kell őrizni és folytatni kell – mondta a rendezvény művészeti vezetője.

Az egyesület létjogosultságát Pesti Attila szabadkai építész és kiállításszervező is kiemelte nyitóbeszédében.

– Akik a művészetet ilyen komolyan veszik, azok menthetetlenül közösséget alkotnak. Megpróbálnak ellenállni divat és közízlés diktátumának, helyettük elvek alapján alkotni, elvek alapján kifejleszteni az egyéniséghez mért művészetet. Ez az első, amit konkrét tanulságként leszűrhetünk a tárlatból és a mindenkori TAKT művészetéből.

A negyvenéves alkotóműhely berkeiben az idén minden a jubileum jegyében zajlott: egész éven át kiállításokat, koncerteket, találkozókat és előadásokat rendeztek a Tájházban és az Alkotóházban. Ádám István, az egyesület elnöke jelenleg is dolgozik azon a 40 óriástablón, amelyek az alkotóműhely történetét mutatják be. Jövő év májusában ugyanis egy többhelyszínes kiállítást terveznek megvalósítani Temerinben. A veterán találkozóra meghívják mindazokat a „TAKT-osokat”, akik a négy évtized alatt éltették és fejlesztették a mozgalmat.