2024. április 26., péntek

A Lego-robotok összecsapása

Győr adott otthont a World Robot Olympiad nemzetközi döntőjének

A hétvégén rendezték meg Győrben a 16. World Robot Olympiad nemzetközi robotprogramozási verseny döntőjét az Edutus Egyetem szervezésében. Szerbiát a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola és a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium csapata képviselte. Mindkét csapat szépen szerepelt a megmérettetésen.

– Hetvennégy országból csaknem 2600 fő érkezett, ebből 1200 versenyző. Ezenkívül voltak érdeklődők is, akik megtekintették a versenyt. A három nap alatt több mint 10 000 ember fordult meg a helyszínen. Vasárnap volt a zárórendezvény és az eredményhirdetés. Magyar részről két ötödik hely született. Mindenhonnan azt a visszajelzést kaptuk, hogy az eddigi tizenöt verseny közül ez volt a legjobb. A záróeseményen átadtuk a zászlót a következő évi világdöntő rendezőjének, Kanadának. A versenyzők nagyon jól érezték magukat. Mindenkitől azt hallottuk, hogy kiváló volt a rendezvény, hiszen minden program a gyerekeknek szólt – nyilatkozta lapunknak Füleki Judit főszervező.

A regular kategóriában az elementary korcsoportban az oroszországi Roadster csapata diadalmaskodott. Junior korcsoportban a thaiföldi TS1 csapat, senior korcsoportban pedig az oroszországi SP1 állhatott a dobogó legfelső fokára. Az open kategóriában az elementary korcsoport legjobbja a Fülöp-szigeteki DYCI Junior Primes csapat lett. Junior korcsoportban a malajziai The Three Roboteerz csapat, senior korcsoportban pedig az indiai Golem Army csapat diadalmaskodott. A football kategória győztese a makaói PT-Minari csapat lett.