2024. április 19., péntek

A malmok útján haladó falu

Oromon folyamatosak a beruházások

A magyarkanizsai községhez tartozó falu, Orom neve hallatán sokaknak a Malomfesztivál jut elsősorban eszébe, hisz a nyár folyamán számtalan országból szólít oda tömeget a rendezvény. Kihasználva az Európai Unió által kínált határon átívelő projekteket, itt is sikerül fejlődést felmutatni. Az Interreg-IPA CBC Magyarország–Szerbia program keretében bejárhatják a malmok útját, ez is a projekt elnevezése, melynek egyik mérföldköve a két vizesblokk kiépítése az oromi szélmalomnál. A kivitelező a szabadkai Prom-Impex Kft. volt, a műszaki ellenőrzést pedig a szabadkai Con-Bau Kft. végezte. A két megépült létesítmény (WC-kel és zuhanyzókkal) azt hivatott szolgálni, hogy a jövőben a szélmalom környéke látogatóbarátabb legyen a kirándulók számára. Emellett megépült a nyílt rendezvényterasz a szélmalom tőszomszédságában, illetve elkezdődtek a munkálatok a kültéri konyhán is, továbbá 600 méter fakerítést szereztek be, amelynek egy része állandó jelleggel a falu központjában áll, illetve a közösségi rendezvényeken is használják. Sikerült egy nagy értékű hangosítóberendezést is beszerezniük, továbbá hamarosan részt vesznek a Malmok Útja Konferencián Kiskunfélegyházán, a Kiskunmúzeumban, ahová elviszik a falu jó hírét. Minderről Lékó Róbert, az oromi helyi közösség elnöke számolt be részletesebben.

Az elért eredményekről Lékó Róbert, a helyi közösség elnöke számolt be (Fotó: Puskás Károly)

Az elért eredményekről Lékó Róbert, a helyi közösség elnöke számolt be (Fotó: Puskás Károly)

– Most vagyunk a legjelentősebb mérföldkövénél ennek a pályázatnak, melynek társpartnerei vagyunk. A vezető partner Kiskunfélegyháza város önkormányzatának Kiskun Múzeuma, a projektpartnereink pedig az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft., továbbá a Kikindai Népmúzeum és az orom helyi közösség. Október végén alakítottunk ki két vizesblokkot a malom mellett. Az egész folyamat 2018 nyarán kezdődött, amikor egy művészeti tábor, illetve a Malmok Útja Fesztivál valósult meg. Ekkor láttak hozzá a résztvevők egy rendezvényterasz, illetve egy nyári konyha építéséhez, amely az idén fejeződött be, valamint hatszáz méternyi mozgatható kerítést vásároltunk a programeszközökből, amit a faluban is használunk. Az idén mintegy hétezer eurós értékben professzionális hangosítóberendezést vásároltunk, amelyet a falu tud használni kül- és beltéri rendezvényeken, melyek az utóbbi években igencsak megszaporodtak. November 12-én Kiskunfélegyházán lesz egy tanácskozás, amelyen Orom a malomfesztivált fogja bemutatni, valamint Nagykikindán december folyamán lesz tematikus műemlékvédelmi találkozó, melyen mi is részt veszünk – magyarázta Lékó Róbert, aki kifejtette, hogy tevékenységük arra irányul, hogy olyan környezetet alakítsanak ki a szélmalom környékén, melyet nemcsak egy rendezvény alkalmával tudnak kihasználni, hanem egész évben. A helyi közösség elnöke külön köszönetét fejezte ki Magyarkanizsa önkormányzatának, mely a százezer eurós pályázat önrészét biztosította.

A további terveket illetően kiderült, hogy a tőszomszédságban lévő lóversenypályát is szeretnék a komplexumhoz csatolni, ahol művésztelepet is  kialakítanának, de mindezek előtt még november 15-én megünneplik a falu napját és a vasút és a vasútállomás fennállásának 130. évfordulóját is.