2024. május 8., szerda

Jobb napok várnak a kragujevaci Fiatra

A tervezettnél egy nappal később, vagyis ma folytatódik a termelés a kragujevaci Fiatban, melynek dolgozói október 18-a óta fizetett szabadságon voltak. Az autógyár Önálló Szakszervezete arra számít, hogy az üzem vezetői már a szünet utáni első munkanapon tájékoztatják a foglalkoztatottakat a múlt heti nagy eseményről, amikor is a francia PSA-csoport felügyelőbizottsága jóváhagyta a fúziós javaslatot az olasz–amerikai Fiat Chryslerrel, valamint arról is, hogy mit jelent majd az egyesülés a kragujevaci gyárnak.

Zoran Marković szakszervezeti elnök a Betának úgy nyilatkozott, fontos dolgok történnek, és információkat várnak a cég vezetőségétől a jövőre vonatkozóan. Mint mondta, a munkások megörültek az új autóbirodalom születését bejelentő hírnek.

„Ez jó hír, hiszen az összekapcsolódás a piac bővülését jelenti, és azt is közölték, hogy nem zárnak be autógyárakat. Mi itt több munkára, jobb munkakörülményekre, nagyobb fizetésre számítunk. Az utóbbi időben egyre kevesebb volt a munka, egyre kevesebb sorozatot gyártottunk” – mondta Marković. Hozzátette: a kragujevaci Fiat sohasem üzemelt teljes, 150 000 gépkocsis kapacitással. Ehhez 2012-ben, a Fiat 500L típus gyártásának kezdetén álltak a legközelebb, abban az évben

117 000 ilyen autó gördült le a futószalagokról.

A Fiat és a Peugeot gépkocsikat is gyártó PSA egyesülésével járó változás a hír vétele után azonnal téma lett a kragujevaci városi képviselő-testületben is, ahol Bojan Stojadinović, a Šumadijai körzet – Szabad Polgárok Mozgalma frakció vezetője szóvá tette, hogy az önkormányzat vezetőinek nincs elképzelésük a város fejlesztését illetően, és semmit sem tettek a Fiat Chrysler üzemelése infrastrukturális feltételeinek javításáért. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy a fúzió után jobb napok köszöntenek a kragujevaci gyárra is, várható, hogy növekszik a termelés, új modelleket gyártanak majd, akár Peugeot vagy Citroën kocsikat, és fontos, hogy a helyi hatóságok szavatolják az alapanyag és a késztermékek zavartalan szállítását ahelyett, hogy „kispadok és szemeteskannák javítgatásával és festegetésével foglalkoznának”.

Elemzők egy része máris kész tényként értelmezi a két autóipari vállalat egyesülését, és kiemeli, hogy a világ negyedik legnagyobb autógyártó konszernje jön létre az évente 8,7 millió legyártott gépkocsival és 170 milliárd eurós bevétellel, 11 milliárd eurós nyereséggel, valamint hogy a fúzióval 3,7 milliárd eurónyi költségmegtakarítást érhetnek el anélkül, hogy akár egy gyárat is be kellene zárni.

Mások a várható szuperszövetség kapcsán arra hívják fel a figyelmet, hogy az Európai Unió versenyhatóságánál kell majd benyújtani a két nagy autókonszern egyesülési tervéről szóló nyilatkozatot. Ez kötelező notifikáció annak érdekében, hogy az esetleges versenytorzító hatást ki lehessen szűrni. A döntést az Európai Bizottság mint az EU végrehajtó szerve mondja majd ki, ám a hatósági vizsgálat hosszú hónapokba is telhet.