2024. március 28., csütörtök
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Messinek csak egy átlagos nap

Messi megállíthatatlan volt (Fotó: Beta/AP)

Messi megállíthatatlan volt (Fotó: Beta/AP)

Míg Spanyolországban és Olaszországban hétközi bajnoki fordulókat rendeznek, addig Anglia, Franciaország és Németország a kupaküzdelmekkel van elfoglalva. A La Ligában lassan rendeződnek a sorok az elhalasztott El Clásico után – melynek új dátuma december 18-a lett –, hiszen az idény meglepetéscsapata, a Granada csak egy röpke pillanatig állt a tabella élén. Arról, hogy a dolgok a megszokott vágányba térjenek vissza, a Barcelona és főként a gránátvörös-kékek csapatkapitánya, az ötszörös aranylabdás Lionel Messi tehet. A katalánok kedden este a Valladolid ellen meggyőző 5:1-es diadalt arattak, a vendégek pedig csak ráijeszteni tudtak a címvédőre. Clément Lenglet révén a Camp Nou már a második percben gólt láthatott, de a Barca-szurkolók öröme nem sokáig tartott, hiszen Kiko – meglehetősen érdekes körülmények között – a 15. minutumban egalizált. Ami ezután következett, az a világ legtöbb játékosánál egy pályafutás csúcsát, vagy legalábbis egyik legjobb teljesítményét jelentené, ám Messi azon kevés labdarúgók egyike, akiknél a két gól, a két assziszt, a négy kulcspassz és a három kialakított ziccer csak egy „átlagos” nap. A whoscored.com statisztikai oldal tízéves adatgyűjtése óta ez volt az argentin csillag 100. maximális, tízpontos értékelése. A Barcelona sorozatban ötödik bajnoki meccsét nyerte meg, ezzel a spanyol élvonal első helyére ugrott a gárda. A bajnokaspiráns Atlético Madrid idegenben nem bírt el az Alavésszel, így Diego Simeone legénysége már ötödik döntetlenjét írja a feljegyzésekbe az idei szezonban.

Olaszországban Conte Interje a kiesőjelölt Bresciát verte, így a Nerazzurri átvette a vezetést a Serie A-ban. A Juventus tegnap lapzárta után a Genoával mérkőzött.

Angliában a ligaküzdelmek során a Manchester City valamelyest tartalékos felállásban lépett pályára, Agüeróék ennek ellenére magabiztosan, 3:1-re nyertek. A papírforma sem a franciáknál, sem a németeknél nem borult fel, így mindenhol az esélyesebbnek tartott, első osztálybeli együttes kvalifikált a következő fordulóba.

Zártkapus büntetés Bulgáriának

Bulgária zártkapus büntetést kapott az UEFA-tól, miután szurkolói rasszista és antiszemita módon viselkedtek az angolok elleni, október 14-ei Eb-selejtezőn. A szófiai találkozót először a 28. percben kellett félbeszakítani, mert a hazai drukkerek folyamatosan huhogtak, amikor az angolok színes bőrű játékosainál, köztük Tyrone Mingsnél és Raheem Sterlingnél volt a labda. A nézők egy része náci karlendítést mutatott be, mások UEFA-emblémás pólókat emeltek a magasba. A műsorközlő többször felszólította a közönséget a rasszista megnyilvánulások befejezésére, de a 43. percben ismét félbeszakították a játékot egy időre. A második szünetnél több tucat bolgár huligán távozott a lelátóról. A nagy közfelháborodást keltő selejtezőmérkőzés után lemondott az ország futballszövetségének elnöke, Boriszlav Mihajlov, majd a válogatott szövetségi kapitánya, Kraszimir Balakov is. A bolgár szövetség mellékbüntetésként 85 ezer eurós (28 millió forintos) bírságot is kapott.

Jaap Stam lemondott a Feyenoord vezetőedzői posztjáról

Az Ajaxtól vasárnap elszenvedett 4:0-s vereség után lemondott posztjáról Jaap Stam, a Feyenoord labdarúgócsapatának vezetőedzője. A játékosként 67-szeres holland válogatott szakember azt mondta, jobb lesz a klubnak és a játékosoknak is, ha lemond. Stam a szezon előtt vette át a rotterdamiak irányítását, ám a várt eredményeket nem sikerült elérnie: a Feyenoord 11 forduló után csak a 12. helyen áll a bajnokságban, vasárnapi vereségével pedig 15 pontra nőtt a hátránya a listavezető Ajaxhoz képest.

Ribéry elnézést kért, majd eltiltották

Franck Ribéry, a Fiorentina labdarúgója elnézést kért amiatt, hogy meglökte az asszisztenst csapata Lazio elleni vasárnapi olasz bajnoki összecsapásán. A francia támadó azt követően vesztette el a fejét, hogy a Lazio előbb a 89. percben egy vitatott góllal vezetést szerzett, majd a 96. percben egy büntetőt is megítéltek a javára. „Nagyon ideges és csalódott voltam a mérkőzés végén” – írta a Twitteren Ribéry. A francia játékost a 75. percben cserélték le, majd a pályán kívül a 97. percben piros lapot kapott. Tettéért Ribéryt három mérkőzésre tiltotta el az olasz liga, indoklásuk szerint a támadó „kirívóan tiszteletlenül és fenyegetően” viselkedett. A beszámoló szerint a francia csatár kétszer is meglökte az asszisztenst.