2024. május 1., szerda
ZOMBOR

A (veszélyeztetett) kerékpárosok városa

Két új kerékpárutat terveznek építeni a városban, egyet a Vajdasági utcában, a másikat a Sztapári úton. Az idén ugyanis ötvennél több kerékpáros szenvedett közlekedési balesetet, ketten bele is haltak.

Vajdaságban a biciklisekre legtöbb veszély Zomborban, Újvidéken, Szabadkán és Sabácon leselkedik, ebben az utóbbi a városban a legnagyobb a halálos kimenetelű közlekedési szerencsétlenség száma. Az elmúlt esztendőben Zombor területén egyetlen kerékpáros se esett áldozatul, 2017-ben viszont a 90 sérült közül hárman nem élték túl a baleseteket. A kétkerekűek leginkább a városban a körutakon belül, illetve Kerényen és Bezdánban szenvednek balesetet.

A közlekedésbiztonsági tanács meglátása szerint a helyzeten sokat javítana, ha több lenne a kerékpárút a városban, illetve a meglévők funkcionálisak lennének és szavatolnák a biciklisek biztonságát.

Zomborban egyedül az Apatini úton húzódó kerékpárút biztonságos, a városközpontot körülölelőt a keresztutak szelvényekre szabdalják, nehéz rá balesetmentesen fölhajtani és lehajtani róla. A Bezdáni úton a kátyúk miatt hasznavehetetlen a kerékpárút, a fák gyökerei fölgyűrték az aszfaltot. De biztonságos kerékpárút kellene a Szabadkai és a Sztapári útra is, ahol erős a kerékpáros forgalom. A közlekedésbiztonsági tanács tervbe vette, hogy a város forgalmasabb utcáiban, ahol a körülmények lehetővé teszik, kerékpársávot jelölnek ki a járdán, ahol meg nem, új kerékpárutat építenek. Mindezek előkészítésébe a következő év elején vágnak bele, viszont a Vajdasági utcába és a Sztapári útra már tervezik a kerékpárutat.

A drótszamarasok védelme érdekében a közlekedési rendőrök az utóbbi három évben tanították a közlekedési tudnivalókat az általános iskolák elsős, negyedikes és hatodikos diákjainak, a közlekedésbiztonsági tanács pedig ugyancsak az elmúlt három évben másfélezer láthatósági csomagot osztott ki a biciklisek között.

Korábban az a szólás járta, hogy az nem is zombori, akinek nincsen bár egy biciklije, ez mára úgy módosult, hogy az nem is zombori, akinek bár egy biciklijét ne lopták volna el. Az ilyen „illetéktelen kölcsönzés” megelőzésére is van terve a városnak: térfigyelő rendszerrel ellátott kerékpárparkolókat kíván kialakítani, természetesen a rendelkezésre álló pénz függvényében. n szikics

BALESETI VALÓSZÍNŰSÉG

A bicikliseket lakott területen fenyegeti leginkább veszély, a baleseteknek mindössze 10 százaléka történik településen kívül. Az augusztus, szeptember és október hónapok a legkritikusabbak, napok tekintetében a péntek, a hétfő és a kedd, azon belül is a délelőtt, és rossz ómen, ha 65 évnél idősebben igyekszünk ezekben az időszakokban lakott településen belül biciklizni. Sokat javít a baleseti statisztikán, ha józanul ülünk nyeregbe, és nem arra tekerünk, ahol a kerékpárnak semmi helye a forgalomban.