2024. május 1., szerda

Aszfaltcsinosító óvodások

Pénteken zárult Magyarkanizsán a gyermekhét

Szerbia-szerte október első hete a gyermekhét, amikor minden tanintézményben arra törekednek, hogy a legkisebbektől a nagyobbakig minden nebulónak élvezetesebbé tegyék az óvodába vagy iskolába járást.

Ennek érdekében külön programokat szerveznek, amelyek elsősorban a szórakozásról, de ugyanakkor a tanulásról is szólnak, még ha azt a legtöbb esetben észre sem veszik. Talán épp ez a lényeg, hogy az iskolapadokból, óvodai termekből kimozdulva úgy játsszanak, barátkozzanak a falakon kívül, hogy szórakozás közben tanuljanak is, és nem csak praktikus dolgokat, hanem egymástól is, hiszen az együtt töltött idő alatt egymáshoz is közelebb kerülnek, önfeledten akár az előadásokon, akár rajzolás közben. Így történt ez Magyarkanizsán is, ahol pénteken, a zárónapon, a jó szokáshoz híven az aszfaltrajzolás kellős közepette megérkezett a polgármester, Fejsztámer Róbert is, aki kiosztotta az ovisoknak az önkormányzat által biztosított labdákat.

– A gyemekhét jellege miatt minden egyes rendezvény és aktivitás magukról a gyerekekről kell hogy szóljon. Az önkormányzat természetesen az intézmények igényeire próbál reagálni, éppen ezért most labdákat osztottunk – mondta a polgármester, akitől a gyerekek kitörő örömmel vették át az ajándékot.

A pénteki napot megelőzően is természetesen sok-sok programmal kedveskedtek a gyerekeknek, mint Veselinov Ibolya óvodaigazgató elmondta, mind a kilenc Magyarkanizsa községbeli település, melynek van óvodaépülete, a múlt héten a jókedvnek és a kacagásnak hatványozottabban adott otthont mind a tizenegy épületben.

– Minden évben megünnepeljük a gyermekhetet. Az idei mottónk: Minden gyermek élvezhesse az őt megillető jogokat! Ezzel kapcsolatban pedagógusunk és pszichológusunk tartott egy játékos előadást a gyermekeknek, hogy mire is van joguk. Meglepő volt, nagyon könnyen befogadták a mondandókat. Táncházat is tartottunk a Juhász zenekar részvételével, továbbá sportnapot rendeztünk, de nagy öröm volt a József Attila Könyvtárban tett látogatás is. Nagyon jó az együttműködésünk a Vöröskereszttel is, tagjai eljöttek és előadást tartottak interaktív módon – hallottuk az óvodaigazgatótól.

Pénteken a község óvodásai a tanintézményük előtt lévő aszfaltot rajzolták tele színes krétával, amit nyilván még hétfőn is nézegethetnek, emlékeztetve őket a gyermekheti rendezvénysorozatra.