2024. május 9., csütörtök

Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválja

Hat városban vetítik le a legújabb alkotásokat

Csütörtökön kezdődik és hétfőn zárul a Vajdasági Magyar Filmek Fesztiválja, amelyet a vajdasági magyar mozgókép napja alkalmából rendeznek meg. Az esemény a magyarkanizsai Cinema Filmműhely szervezésében valósul meg. A közönség Szabadkán, Zentán, Újvidéken, Magyarkanizsán, Zomborban és Topolyán tekintheti meg a vajdasági magyar alkotók által készített legújabb filmeket.

A vajdasági magyar filmesek pénteken 11 órakor megkoszorúzzák Lifka Sándor mellszobrát Szabadkán, hétfőn 17 órakor pedig koszorút helyeznek el Bosnyák Ernő sírján Zomborban. A programban szerepel Bicskei Zoltán 20 perces kisjátékfilmje, a Láttam, amely egy vak pusztában történő bolyongásait és „látomásait” mutatja be. Levetítik Lavró Ferenc dokumentumfilmjét, A brigád – A vajdasági Petőfi-Brigád története című alkotást. A filmből megismerhetjük az alig hat hónapig létező, főként vajdasági magyar parasztokból és munkásokból toborzott, körülbelül 1500 fős katonai alakulat történetét, amely fegyverek és felszerelés nélkül indult a szlavóniai frontra. Lavró Ferenc egy másik alkotással is szerepel a programban, mégpedig A megtartó atya című portréfilmmel. Megismerkedhetünk Utasi Jenő atyával, aki Tóthfaluban teljesít szolgálatot. Szloboda Szonya Tudod milyen? című kisjátékfilmjének témája a zaklatás és a megalázás. A Szakítás című rövidfilm az Újvidéki Művészeti Akadémia produkciója, rendezője Nyári Ákos. A közönség egy ismeretterjesztő filmet is láthat, mégpedig ifj. Apczi Jenő Tiszavirág című alkotását, amely a tiszavirágzást mutatja be.

Magyarkanizsán, a Művészetek Háza mozitermében csütörtökön 19 órától a Láttam, A brigád – A vajdasági Petőfi-brigád története és a Tudod milyen? című filmeket vetítik. Ugyanitt pénteken 19 órától az érdeklődők megtekinthetik a Szakítás, A megtartó atya és a Tiszavirág című alkotásokat.

Szabadkán pénteken 19 órától a Lifka Sándor Art Moziban bemutatják a Láttam, A megtartó atya, a Szakítás és A brigád – A vajdasági Petőfi-brigád története című filmeket.

A zentai Alkotóházban pénteken 18 órától A brigád – A vajdasági Petőfi-brigád története és a Tudod milyen? című alkotások szerepelnek a programban. Ugyanitt szombaton 18 órától levetítik A megtartó atya, a Szakítás és a Tiszavirág című filmeket.

Topolyán, a Művelődési Ház kiállítótermében pénteken 18 órától az érdeklődők megtekinthetik a Láttam, A brigád – A vajdasági Petőfi-brigád története, a Tudod milyen?, A megtartó atya, a Szakítás és a Tiszavirág című alkotásokat.

A zombori közönség hétfőn 18 órától a Magyar Polgári Kaszinóban vehet részt a Láttam, A brigád – A vajdasági Petőfi-brigád története, a Tudod milyen? és a Tiszavirág című filmek vetítésén.

Újvidéken az érdeklődők csütörtökön 20 órától tekinthetik meg A brigád – A vajdasági Petőfi-brigád története című alkotást az Európa Kollégium dísztermében.