2024. május 8., szerda

Gyermekhét

A városházán bemutatták a hétfőn kezdődő Gyermekhét rendezvénysorozat programját, amelyet október 7-e és október 13-a között tartanak meg.

Hétfőn kezdődik a Gyermekhét elnevezésű rendezvénysorozat, amelynek keretében számos színházi előadást, műhelymunkát és sportrendezvényt szerveznek. A belépés mindegyik eseményre ingyenes

Hétfőn kezdődik a Gyermekhét elnevezésű rendezvénysorozat, amelynek keretében számos színházi előadást, műhelymunkát és sportrendezvényt szerveznek. A belépés mindegyik eseményre ingyenes

A városházán megtartott sajtótájékoztatón többek között jelen volt Tihomir Nikolić, a városi tanács szociális és gyermekvédelmi megbízottja.

Az idei, világszintű rendezvényegyüttes szlogenje a Minden gyermek érvényesíthesse jogait, a rendezvénysorozatot az Egyesült Nemzetek gyermekjogi konvenciójának a harmincadik évfordulójának szentelik. Székvárosunkban az Élet mint inspiráció egyesület szervezi, az újvidéki önkormányzat támogatásával.

– Az idei Gyermekhét rendezvénysorozat megvalósítására az újvidéki önkormányzat 1 millió dinárt irányozott elő. Az elképzelésnek az a célja, hogy a nyilvánosság figyelmét felhívjuk a gyermekek jogaira és igényeire, rámutassunk arra, hogy társadalmunknak mekkora felelőssége van a biztonságos gyermekkor biztosításában – mindenekelőtt a családnak, az iskolának és az államnak. Ami a városi aktivitásokat illeti, számtalan programot szerveztünk a fiatalok, a szülők és a tanítók számára. Az óvodáknak, a kamenicai Gyermekfalunak, a Vöröskeresztnek és a többi intézménynek is saját szervezésű programjaik vannak – mondta Nikolić.

A Városi Szociális és Gyermekvédelmi Hivatal bélyegeket árusított, a befolyó pénzeszközök a köztársasági költségvetésbe folytak, majd a foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztérium a befolyt összeg 60 százalékát az állami hivatalon keresztül a rászoruló gyermekeknek folyósítja.

Ljiljana Maširević, az Élet mint inspiráció egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy a gyermekeket és szüleiket gazdag program várja, hétfőn délelőtt 11 órakor kezdődik a műsor az Újvidéki Gyermekművelődési Központban, a Munkás utca 20. alatt.

– Mivel a Gyermekhét idei témája a gyermekek jogai, ezért külön figyelmet szenteltünk a jog témakörének. Ezzel a témával kapcsolatban számos oktatói jellegű programot szervezünk Futakon és Veterniken is. Az idén is összeül a tanulói parlament, csütörtökön, október 10-én, a városi képviselő-testület termében. Az „ülésen” a fiatalokról lesz szó, felszólal majd Mihail Dudaš, a Gyermekhét egyik szervezője, aki az egészséges életmódról tart előadást. Ezenkívül számos színházi előadást, műhelymunkát, sportrendezvényt tartunk meg, amelyekre a belépés ingyenes – magyarázta Maširević.

A Gyermekhét rendezvényeiről részletesebb információt a www.novisad.rs honlapon találhatunk.