2024. március 28., csütörtök

Kinek mennyi lesz a fizetése?

A pénzügyminiszter szerint 5,1 és 5,5 százalék közötti nyugdíjemelésre lehet számítani

Miután a kormány hétfőn elfogadta a költségvetés módosítására vonatkozó határozatot, amelynek alapján növelik a közalkalmazottak bérét, a fővárosi sajtó arról cikkezik, mennyi is lesz a közszférában dolgozók bére novembertől. Mint közöltük, ezúttal az egészségügyi dolgozók számíthatnak a legnagyobb, 10 százalékos emelésre. Az oktatásban, a katonaságban és a belügyben foglalkoztatottak 9, a közigazgatási alkalmazottak 8 százalékkal kapnak többet.

A Blic írása szerint novembertől az orvosok 76 873–99 952, az egészségügyi nővérek 45 686– 55 592, az osztálytanítók 61 459, a szociális munkások 64 770 dinárt kapnak.

A katonaságban a tábornokok fizetése 169 258, a tiszteké 89.243, a hivatásos katonáké 47.296 dinár lesz. A rendőrök 67 598–67 824, a csendőrök 110 305 dinárra számíthatnak. A lap nem tér ki arra, mekkorák lesznek a bérek a közigazgatásban.

Siniša Mali pénzügyminiszter tegnap azt mondta: a közalkalmazottak fizetését november 1-jétől emelik, az első megemelt fizetést december 1-je és 5-e között vehetik fel. A bérnövelés átlaga 9,6 százalék. A tárcavezető megerősítette, hogy minden nyugdíjas egyszeri, 5000 dináros támogatást kap, mégpedig „december 1-je körül”.

A szaktárca tegnapi közleménye szerint Mali úgy fogalmazott, még meg kell állapítaniuk, hogy a svájci modell szerint pontosan mennyivel növelhetik a nyugdíjakat, de 5,1 és 5,5 százalék közötti arányra lehet számítani. Hogy lehetővé tegyék a kifizetéseket, elvégzik a költségvetés pozitív módosítását.

– Az év első nyolc hónapjának mérlege szerint a költségvetési többlet 46,6 milliárd dinár. Minden bevételünket visszaszolgáltatjuk a polgároknak bér- és nyugdíjemelés, valamint infrastrukturális projektumok formájában, mint amilyen a moravai közúti folyosó, amelyre a büdzsé módosításában 14 milliárd dinárt irányoztunk elő – mondta Mali. Hangsúlyozta, hogy jól áll a költségvetés, és arra kérte a gazdálkodókat, éljenek a pályázati lehetőségekkel. Megemlítette, hogy az államháztartási pénzek átrendezésével eszközöket különítenek el a svájcifrank-hitelesek támogatására is, a törvény szerint ugyanis nekik a tartozásuk egy jelentős részét elengedik.

A pénzügyminiszter közölte, hogy a munkanélküliség az országban most 10,3 százalékos, és a kormány számításai szerint ez az arány már a jövő év elejére egy számjegyűre csökken. Siniša Mali a Blic hétfői számában egyébként azt nyilatkozta, hogy a közszférában történő fizetésemelésnek köszönhetően a szerbiai átlagbér várhatóan már decemberben meghaladja az 500 eurót.