2024. május 8., szerda

A korai barokk zene bűvöletében

A New Trinity Baroque Újvidéken

A 2. Kamarazenei Fesztiválon szeptember 9-étől kiváló hazai és külföldi muzsikusokat és szólistákat hallgatnak a székváros lakosai és a turisták. Gondolom, nem bánták meg azok, akik péntek esti kikapcsolódásként a fesztivál barokk estjét választották.

Rugalmas szervezőként az Újvidéki Fúvós Kvintett a Városháza dísztermét úgy alakította, hogy az legjobban megfeleljen a New Trinity Baroque közönségének és programjának. A neves szerbiai–egyesült államokbeli kamaraegyüttes barokk-kori kamarazenét adott elő. A zenei est szépségét Henry Purcell (1659–1695), Daniel Purcell (1664–1717) és Georg Friedrich Händel (1685–1759) összesen tíz művének a történelmi hangszereken való előadása, illetve eléneklése jelentette. Karolina Bäter (traverso és blockflőte), Srđan Stanić (viola da gamba és barokk cselló) és Predrag Gosta, az együttes művészeti vezetője, csembaló- és orgonaművésze, énekese, karmestere színvonalas muzsikálásukkal, Radoslava Vorgić szoprán, Dragana Popović mezzoszoprán opera-énekesnők gyönyörű hangjukkal nyerték meg a közönséget.

Predrag Gosta a korai barokk zene egyik legjelentősebb szakértője. A londoni Trinity Baroque Zeneakadémián és az egyesült államokbeli Georgia Állami Akadémián végezte alapfokú és mesteri tanulmányait. Jelenleg Angliában, az Oxfordi Egyetemen végzi zenetörténeti kutatásait, a doktori munkáján dolgozik. Az újvidéki kamarazenei fesztiválon az előadott művek előtt a zeneszerzők élete egy-egy mozzanatával és a zeneművek szépségének kiemelésével hozta közelebb a közönséghez a barokk kort és annak gyönyörű zenéjét. Ő is és művésztársai vastapsot kaptak.

Az együttese, amelyet 1998-ban Londonban alakított meg, mind az Egyesült Államokban, mind nálunk az egyik vezető kora barokk együttesnek számít. Kezdettől fogva folyamatosan együttműködött híres, nemzetközi művészekkel. Az együttes tagjai 17. és 18. századbeli hangszereken muzsikálva bűvölték el a közönséget Nagy-Britanniában, Finnországban, Svédországban, az Egyesült Államokban, Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában, Szerbiában... Számos külföldi és hazai fesztiválon vettek részt. A 10 CD-ből a legutóbbi, a Membra Jesu Nostri című Dietrich Buxtehude kantátáit tartalmazza. A New Trinity Baroque együttes az újbelgrádi opera szólistáival elkészítette Claudio Monteverdi Orfeusz c. operáját. A produkciót, amelyet a zimonyi Madlenianiumban adtak elő, a Muzika klasika folyóirat és a Szerbiai Zeneművészek Egyesülete az év legjelentősebb zenei eseményének nyilvánította.