2024. május 1., szerda
KAJAK

Újvidéken járt az egyetlen érmes

Strahinja Stefanovićot, a nemrég véget ért szegedi kajak-kenu világbajnokság egyetlen szerb érmesét, illetve a Szerbiai és a Vajdasági Kajak-kenu Szövetség küldöttségét fogadta Újvidéken, a tartományi kormány épületében Vladimir Batez tartományi sport- és ifjúsági titkár. A 21 éves Stefanović K1 200 méteren ezüstérmet nyert a rendkívül erős mezőnyben, amivel a szerb küldöttség első tokiói olimpiai kvótáját szerezte a sportágban (később még Milica Starović tette meg ugyanezt egy negyedik hellyel).

Strahinja Stefanović és Vladimir Batez az ünnepi fogadáson (Fotó: vojvodina.gov.rs)

Strahinja Stefanović és Vladimir Batez az ünnepi fogadáson (Fotó: vojvodina.gov.rs)

Batez az ünnepi fogadáson hangsúlyozta, hogy Stefanović eredménye egészen kiemelkedő annak fényében, hogy a 200 méter mindig a legkiélezettebb a világversenyeken. Hozzátette, Stefanović 2017-ben tartományi sportösztöndíjas volt, ami bizonyítja, hogy a fiataloknak szánt támogatási rendszer milyen hatékony, és képes felismerni a valódi tehetségeket. Azt is elárulta, épp e miatt a sikeresség miatt növelték idén az ösztöndíjasok számát 90-re. A titkár rámutatott, csak megfelelő felkészülési körülményekkel jöhetnek létre csúcsteljesítmények, és ezen a téren a titkárság minden tőle telhetőt megtesz a jövőben is.

Stefanović elmondta, nagyon örül az ezüstéremnek, és célja, hogy lehetőleg a tokiói olimpián is megismételje a dobogós eredményt, esetleg még szebben csillogó éremmel.

Mirko Nišović, a Szerbiai Kajak-kenu Szövetség elnöke kiemelte, a legjobb szerb kajakosok folyamatosan Vajdaságból érkeznek. Nagy előrelépés lesz a tervezett palánkai kajakpálya és -központ, amely a mostaninál lényegesen jobb feltételeket fog biztosítani a versenyzőknek.

Bora Sibinkić szövetségi kapitány elárulta, Stefanović kora miatt abban reménykedik, hogy nem ez lesz a versenyző pályafutásának legjobb eredménye. A szakvezető azt is elmondta, épp a minap utazott el a szerbiai küldöttség 43 kajakossal a pozsonyi Olimpiai Reménységek Versenyére, amely a legszínvonalasabb korosztályos megmérettetés. Ez alapján a jövőben is számíthatunk kimagasló teljesítményekre.