2024. március 19., kedd

Versenybe szállnak a vajdasági robotok

Még lehet jelentkezni a Lego-robot Világbajnokság szerbiai döntőjére

Novemberben Győrben tartják meg a Lego-robot Világbajnokságot, azaz a World Robot Olympiadot, amelyre várhatóan a világ 65 országából 3 ezer résztvevő érkezik. Magyarország az első olyan európai ország, amelyik elnyerte a jogot a világbajnokság megszervezésére. A megmérettetéshez Szerbia is csatlakozik, a nemzeti döntőt szeptember végén tartják meg Szabadkán, az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karán, ahol a majdani résztvevők felkészítése már megkezdődött, egyebek mellett a nemrégiben megtartott hétvégi, Robotok az oktatásban elnevezésű továbbképzés keretében.

Ez lesz az első alkalom, hogy Szerbia is részt vesz a robot-világbajnokságon, amelyik nemcsak az azon elnyerhető elismerések szempontjából releváns, hanem a felkészülés során elsajátítható kompetenciák okán is. A versenyen a csapatok robotjukat LEGO MINDSTORMS® elemekből építik meg, de versenykategóriától függően a többi vezérlő, építőanyag vagy programozási nyelv használata is megengedett. A szerbiai döntőn való részvételre szeptember 19-vel bezárólag lehet jelentkezni. Az érdeklődők a wro.rs honlapon tájékozódhatnak a részletekről és ugyanitt regisztrálhatnak is, ha részt szeretnének venni a nemzeti döntőn.

Dr. Námesztovszki Zsolt, az MTTK dékánhelyettesének elmondása szerint a szerbiai döntő pontos időpontjáról a későbbiekben döntenek, annyi biztos, hogy valamikor ennek a hónapnak a végén tartják meg, feltehetőleg szeptember 26-án, vagy 28-án. Eddig tíz csapat jelezte, hogy biztosan indul a versenyen.

– Több korosztályban versenyeznek a fiatalok: tíz év alattiak, 12 év alattiak, továbbá a 13 és a 15 év közöttiek, valamint a 16 és a 19 év közöttiek, vagyis az óvodától az egyetem első évéig vannak kategóriák. Eddig a 13 és a 15 év közöttiek jelentkeztek a legtömegesebben. A jelentkezők három kategória közül választhatnak: regular, open és foci. Amennyiben kategóriánként lesz öt jelentkező, kategóriánként egy-egy csapat jut tovább a magyarországi világbajnokságra. Azt is fontos elmondani, hogy a versenyen való részvétel nem iskolához kötött. Több esetben is szülők összefogásával és tanár részvételével alakult ki műhely, ahol a gyerekekkel foglalkoznak. A csapatokat 2–3 versenyző és egy csapatvezető alkotja. A csapatok, amelyek vállalják a versenyen való indulást, egyéves használatra térítésmentesen megkapják a robot-szettet. Ez rendkívül megkönnyíti a résztvevők helyzetét – taglalta Námesztovszki Zsolt.

A világbajnokság, és egyben a szerbiai döntő központi témája a smart cities, azaz az okos városok. Ennek lényege az, hogy a vonalkövető robotok az okos városban, vagyis a pályán, A pontból eljussanak B pontba, közben pedig feladatokat kell elvégezniük, emelte ki Námesztovszki Zsolt lapunknak nyilatkozva, mondván, hogy a kapott feladatokat a csapatok tetszésük szerint oldják meg. Ezt megelőzően a résztvevők összerakják saját robotjukat, ezután következik a programozás. A robotoknak saját maguknak kell elvégezniük a feladatokat, kizárólag a legkisebb résztvevők irányítják távvezérléssel eszközeiket.

Azon kérdésünkkel kapcsolatban, hogy megfelelő alaptudást képes-e nyújtani a szerbiai oktatási rendszer ahhoz, hogy egy, a robot-világbajnoksághoz hasonló versenyen tömegesen vehessenek részt diákjaink, az MTTK dékánhelyettese megjegyezte, hogy értékelése szerint a világbajnokság kapcsán elsősorban nem szigorúan az oktatási rendszerhez kapcsolódó kérdések merülnek fel.

– Magával a programozással kapcsolatban tudni kell, hogy a gyerekek nem kódolni fognak. Vizuális blokk alapú programozásról van szó, vagyis egymásba illeszthető grafikus elemek segítségével oldják meg a feladatnak ezt a részét. A gyermekek készségei fejlesztésének szempontjából az informatikai kompetenciáknál sokkal fontosabbnak tartom a problémamegoldásra való ösztönzést, továbbá a szociális kompetenciák fejlesztését – fogalmazott Námesztovszki Zsolt.

A szerbiai döntő támogatója az Edutus Egyetem, amelyik egyben a magyarországi világbajnokság lebonyolítója is. Námesztovszki Zsolt szavai szerint ez az intézmény bocsátotta rendelkezésre a robot-szetteket. Az MTTK dékánhelyettese Vicsek Annamária, az oktatási, tudományügyi és technológiai fejlesztési minisztérium államtitkárának támogatását is fontosnak tartotta kiemelni.