2024. április 26., péntek

Benépesültek a kollégiumok a szórványban

Nagybecskereken néhány hónap múlva elkészül a néhai zárda épülete

Szeptember 1-jén, vasárnap fogadták a kollégistákat a muzslyai Emmausz fiúkollégiumban, illetve a nagybecskereki Szathmáry Karolina leánykollégiumban is.

Az emmauszosok(Kónya-Kovács Otília felvétele)

Az emmauszosok(Kónya-Kovács Otília felvétele)

A muzslyai tanintézményben az idén 50 fiú költözött be, közülük tíz új diák kezdte meg a tanulmányait. Mint minden évben, ezúttal is hálaadó szentmisét szolgáltattak, amelyet az óbecsei Pósa Róbert atya celebrált Kalapis Sztoján atyával, az Emmausz fiúkollégium igazgatójával együtt. A fiúkat természetesen szüleik is elkísérték erre az ünnepélyes beköltözésre. A tanintézménynek már nem szükséges a hírnév, hiszen a fiúk egymás között népszerűsítik a kollégiumot. Az elsős diákok Magyarittabéről, Torontálvásárhelyről (Debelyacsáról), Ürményházáról (Jermenovciról), Magyarcsernyéről, Nagykikindáról, Tordáról és Óbecséről érkeztek.

A lányok egy csoportja(Kónya-Kovács Otília felvétele)

A lányok egy csoportja(Kónya-Kovács Otília felvétele)

Nagybecskereken 69 leány nyert felvételt a leánykollégiumba. Koncz Györgyi M. Julianna nővér, az intézmény vezetője elmondta, hogy ők csak azért aggódnak, hogy hova tudnak még betenni pótágyat. Kissé szűkösen lesznek, hatvanan laknak majd a városi épületben, kilencen pedig a nővérek muzslyai házában kaptak helyet. Azért vállalták ezt a helyzetet, mert minden bizonnyal néhány hónapon belül – legvalószínűbb a téli szünidőben – átköltözhetnek a néhai zárda épületébe, ahol javában folyik a szobák berendezése. Az elsős lányok, akik 25-en vannak, a Bácskából, Adáról, Péterrévéről és Moholról jöttek, valamint a bánáti részről Magyarittabéről, Torontálvásárhelyről, Ürményházáról, Székelykevéről (Skorenovacról), Szajánból, Nagykikindáról, Tordáról, Beodráról (Novo Miloševóról), Káptalanfalváról (Busenjeről), Tamásfalváról (Hetinről) és Törökbecséről érkeztek.