2024. május 8., szerda

Forrósodik Vajdaság

A klímaváltozás a világ legnagyobb problémájává nőtte ki magát. A populációnak meg kellene ezt akadályoznia és arra kellene törekednie, hogy minél előbb megállítsuk, míg nem lesz nagy baj. Mint tudjuk, a klímaváltozás az egész Földet érinti, így Vajdaság sem kivétel, nyilatkozta lapunknak Kovács Géza klímakutató.

Szavai szerint a múltban is történtek klímaváltozások, hol lehűlés, hol felmelegedés, de ezek a folyamatok sokkal lassúbbak voltak, akár évszázadokról is beszélhetünk. Az iparforradalom miatt a levegő egyre szennyezettebb lett, ezzel erősítve az üvegházhatást. A napsugarak egy része nem jutott vissza az atmoszférába, és az az alsó légrétegben maradt, és ez eredményezte a hőmérséklet fokozatos emelkedését a Földön, és emiatt mindig melegebb az idő az előző évihez képest.

– Vajdaság is ide tartozik. A nyarak forróak, negyven és hetven forró nappal, 30 Celsius-fok feletti maximális hőmérséklettel, miközben a sokéves átlag csupán húsz nap körül van. A tél enyhe, és egyre kevesebb a hideg napok száma. A forró napok gyakran májusban is előfordulnak és szeptember közepéig is tartanak. Harminc évvel ezelőtt nem ez volt jellemző. A másik fontos elem a csapadék mennyisége, eloszlása és a napi maximumok. Ez jelenti a szélsőségek gyarapodását, szárasságát és a jelentős csapadék lehullását több hullámban. Egy nap alatt egy havi csapadék is lehullhat. Télen jobban eső formájában fordul elő csapadék és egyre kevesebb a hó, viszont a hó hullhat márciusban vagy akár áprilisban is – mondta a szakember.

Mint megjegyezte, az egyre ritkábban megjelenő szibériai anticiklon (magasnyomású) a hideg levegő fő szállítója, míg az óceáni léghullámok enyhe légtömegeket szállítanak, és ezek az enyhe telek okozói.

– Nyáron viszont a meleg magasnyomású és az óceáni erős déli délnyugati áramlatok afrikai eredetű forró levegőt szállítanak hazánk felé. Ez okozza a nagy hőhullámokat. Az idén és a következő években folytatódni fog a meleg időjárás. A hónapok nagy részében átlagon felüli meleg észlelhető majd. Novembertől megindulnak a földközi ciklonok és akkor jönnek az esők, havazások, de azok inkább januárra, illetve februárra lesznek jellemzőek – magyarázta Kovács Géza.

A klímakutató szerint a klímaváltozást le lehet lassítani egyrészt a szennyezőanyagok csökkentésével, másrészt a zöldövezetek növelésével. A kutató bevezetné az erdőtelepítést az iskolákban, vállalatokban, ezzel is emelve a polgárok környezettudatosságát. Végezetül hozzátette, csökkenteni kellene a kipufogógázok mennyiségét úgy, hogy a személygépkocsik helyett a tömegközlekedést és a kerékpározást részesítenénk inkább előnyben.