2024. április 26., péntek

Délelőtt tanítás, délután szabad aktivitás

Szeptembertől Szerbia 204 általános iskolája egy váltásban fog működni

Szeptember 2-ától 204 szerbiai általános iskola vesz részt az oktatásügyi minisztérium kísérleti-programjában. Ezekben az intézményekben egy váltásban fog lebonyolódni a tanítás, délután pedig különböző szabad aktivitásokon vehetnek részt a diákok. Az iskolák az oktatásügyi minisztérium által felkínált 50 aktivitás közül választhattak. Az egy váltásban történő tanítást azokban az intézményekben fogják megvalósítani, amelyek rendelkeznek az ehhez szükséges feltételekkel.

Mladen Šarćević oktatásügyi miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy ez a modell illeszkedik a szülők munkaidejéhez, hiszen legtöbben 9-től 17 óráig, vagy tovább dolgoznak.

A diákok a tanítás után különböző műhelymunkákon vehetnek részt, például hallhatnak a videojáték- és az internetfüggőség megelőzéséről. Emellett a kötelező tantárgyakból pótórákra járhatnak, felkészülhetnek egy-egy tanulmányi versenyre vagy a záróvizsgára. A választott aktivitások között szerepel a rajziskola, az idegen nyelv tanulás és a sport. Ezenkívül a diákok egy miniállatkertet hozhatnak létre az iskolaudvarban, ahova olyan állatok kerülhetnek, amelyek meg tudnak élni ebben a környezetben. Természetesen nekik kell etetni őket és gondoskodniuk róluk. Némely iskolákban a tanulók az udvarban növényeket ültethetnek el, amelyeket szintén ők fognak gondozni.

A délután folyamán a diákok számára az étkezés is biztosítva lesz, amelyért nem kell fizetni. A vajdasági általános iskolák, illetve kihelyezett tagozataik közül többek között az alábbiak fognak részt venni ebben a programban: a bajmoki Vuk Karadžić Á. I., a pacséri Moša Pijade Á. I., a krivajai Vuk Karadžić Á. I., a törökkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Á. I. keresztúri kihelyezett tagozata, a moholi Novak Radović Á. I., a csókai Jovan Popović Á. I., a nagybecskereki Sonja Marinković Á. I., a padéi Szervó Mihály Á. I., az oromhegyesi Arany János Á. I. és az óbecsei Petőfi Sándor Á. I., valamint a zombori Dositej Obradović iskola.