2024. március 28., csütörtök

A népzene és népdal a korzón

Nagyboldogasszony napja alkalmából Adán az Aranykapu Művelődési Egyesület és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége közösen szervezte meg a huszadik Aranykapu-vásárt. Csütörtökön délután és este a sétálóutcában számos kézműves kínálta eladásra portékáját. A Nagyboldogasszony-napi szentmise után este hét órától a népdal és népzene töltötte be a nyári színpadot és környékét.

Vásári forgatag az adai korzón (Gergely József felvétele)

Vásári forgatag az adai korzón (Gergely József felvétele)

Az Aranykapu ME néptáncosai, citerásai, énekes szólistái mellett vendégegyüttesek is felléptek. A közönséget és a hagyományápolókat az MNT nevében Péter Krisztina üdvözölte, és méltatta a két évtizede fennálló Aranykapu ME  kitartó munkáját a magyar népi kultúra értékmegőrzése és továbbadása terén. A nagy érdeklődésre számot tartó Aranykapu-vásárt Krizsán Vilmos, a VANCSESZ elnöke nyitotta meg. A rendezvényen többek között jelen volt Tóbiás József, a VMSZ Ada községi szervezetének elnöke is.

Az esti programban felléptek a moholi Csobolyó ME gyermek néptáncosai, az Aranykapu ME Tulipán népdalkórusa, a Pántlika népdalkórus Lepár Krisztina vezetésével, a Kopogtató néptánccsoport, Hadik Anett és Hadik Anikó népdalénekesek és a tornyosi Ady Endre ME Összetartozunk tamburazenekara. A néptáncosokat a határainkon túl is ismert, a Felszállott a páva népzenei vetélkedőjének tavalyi nyertese, a népszerű Fokos zenekar kísérte.

A Színpad-On színjátszó csoport három vidám jelenetet adott elő. A temesvári Makai Eszter zombori népdalokat énekelt, majd színpadra lépett az erdélyi Esztelnekről érkezett Hamuvirág Néptáncegyüttes. Őket követte a zalaegerszegi Harangláb Népzenei Együttes, akik az évek során bejárták egész Európát.

Bemutatkoztak az V. Nemzeti Identitástábor résztvevői is. A tábort ötödik éve szervezi a hódmezővásárhelyi székhelyű Összetartozunk Szövetség és a Nemzeti Együttműködési Közösség, a nemzeti identitástudat elmélyítése és a hagyományőrzés jegyében.

A huszadik Aranykapu Nagyboldogasszony-napi vásár megszervezését támogatta a Magyar Nemzeti Tanács, Ada önkormányzata, Szungyi Károly plébános és az adai egyházközség, továbbá Tóbiás Veronika mézeskalács-készítő.