2024. április 26., péntek

Kevés paradicsom termett Bánátban

Lukácsfalván a szélsőséges időjárás mellett a napszámosok hiánya okozza a legnagyobb gondot

Évről évre kevesebb a kertész Bánátban, az idei szélsőséges időjárás miatt pedig még inkább csökkent a terméshozam. Ez persze kihat a piacra is. Az elmúlt napokban például szokatlanul magas volt a paradicsom ára.

Balanyi Sándor: Megfeleződött a termés (Kecskés István felvétele)

Balanyi Sándor: Megfeleződött a termés (Kecskés István felvétele)

Augusztus elején a kilogrammonkénti kétszáz dinárt is elérte a paradicsom ára Nagybecskereken. Ez mostanára egy kicsit mérséklődött. De nyilvánvaló, hogy a bánáti kertészek nem sokáig lesznek még a „szociális béke” őrzői. Ugyanis egyre kevesebben vannak, másrészt munkaerőhiány van. Az idén ezt még „tetézte” a szeszélyes időjárás: a szélsőséges hőmérsékletek, a négyzetméterenként 160 liternyi eső, valamint a jégverés a falu határában.
Mint ahogyan Balanyi Sándor, lukácsfalvi biotermelő, kertész mondta, augusztus eleje óta romlott a paradicsomnak a minősége és a mennyisége is észrevehetően kevesebb, mint amennyi a korábbi években volt. A hozam csaknem a felére csökkent. De szerinte hasonló helyzet állt elő öt-hat évvel ezelőtt is, amikor szintén kevés paradicsom termett, de a helyzet fokozatosan rendeződött. Ezért bizakodó, és mint megtudtuk tőle, az idén sem marad el a hagyományos Paradicsomnap, amelyet szeptember 8-án terveznek megtartani. 
Ez nem véletlen, hiszen az alig háromszáz lakosú Lukácsfalva a paradicsomáról vált ismertté. Egy évtizeddel ezelőtt a faluban évente százvagonnyi paradicsomot termesztettek, az idén ennek egytizede várható. A helybéli Bakos József gazdasága egyike a legrégebbi kertészetnek a faluban. Megtudtuk tőle, hogy a szélsőséges időjárás mellett a napszámosok hiánya okozza a legnagyobb gondot. Ha ez így folytatódik, akkor akár egy évtizeden belül teljesen leállhat a kertészet a faluban. Lukácsfalván egy évtizeddel ezelőtt 12–15 kertészet dolgozott. Most csak kettő van.