2024. április 25., csütörtök

Halálos kulturálatlanság

Év elejétől augusztus 5-éig 292-en veszítették életüket közlekedési balesetben

Nap nap után arról értesülhetünk a sajtóból, hogy valahol az országban tragikus kimenetelű vagy súlyos testi sérülésekkel járó közlekedési baleset történt. Az esetek többségében a „megengedettnél nagyobb haladási sebesség”, vagy az „ittas sofőr”, esetleg a „szabálytalan előzés” szókapcsolatokat olvashatjuk a balesetek okával kapcsolatban. Az elmúlt időszak egyik legtöbb áldozatát követelő óráinak a szombatra virradó éjszaka bizonyult. Ekkor az Ibari úton történt balesetben négyen veszítették életüket. Sajtóértesülések szerint az egyik gépkocsi sofőrje 170 km/h-s sebességgel vezette BMW-jét, s a vérében 1,6 ezrelékes alkoholszintet mutattak ki. Néhány órával később, szintén az Ibari úton egy tehergépkocsi ütközött frontálisan egy autóval, ebben a balesetben egy személy veszítette életét.

A sokéves statisztika azt bizonyítja, hogy a nyári hónapokban jóval több baleset történik, mint egyébként. Ezt a szakemberek java részt a magas hőmérsékletekkel, az ennek okán csökkenő koncentrációval, valamint a szintén a forróság miatt növekvő türelmetlenséggel, továbbá a szabadságok folyományaként megnövekedő forgalommal magyarázzák.

A Politika napilap hasábjain megjelent írásban a Közlekedésbiztonsági Ügynökség kimutatására hivatkozva kiemelik, hogy az év eleje óta augusztus 5-éig 292 személy veszítette életét közlekedési balesetben. A múlt év ugyanezen időszakához viszonyítva 19-cel nőtt a halálos áldozatok száma. A Közlekedésbiztonsági Ügynökség szerint a legdrasztikusabb növekedés június 25-étől vette kezdetét. Szintén a szóban forgó időszakban 11 500-an sérültek meg közúti balesetben, ez 6 százalékkal kevesebb, mint tavaly az év elejétől augusztus 5-éig. Az idén júniusban 55-en, júliusban 63-an veszítették életüket közlekedési balesetben.

A közlekedési balesetek 40 százaléka a nyár folyamán történik – nyilatkozta a téma kapcsán Jasmina Milošević, a Közlekedésbiztonsági Ügynökség megbízott igazgatója, hozzátéve, hogy ennek elsősorban a megnövekedett tranzitforgalom az oka. 2016-hoz viszonyítva 2018-ban 25 százalékkal több autó közlekedett Szerbia útjain – emelte ki Milošević, majd arról beszélt, hogy az elmondottak mellett a balesetek a fiatal sofőrök tapasztalatlanságára, továbbá a kedvezőtlen időjárási körülményekre, valamint a mind több és mind változatosabb kétkerekűekre is visszavezethetők.

– Azt is megfigyeltük, hogy június 25-e előtt kevesebben veszítették életüket közúti balesetben, mint tavaly az évnek ugyenebben az időszakában, majd folyamatosan növekedett a halálos áldozatok száma. Azt szintén kimutattuk, hogy a balesetek 30 százalékának a hátterében a sofőr fáradtsága állt – taglalta Milošević, majd arra kérte a gépjárművezetőket, hogy legalább 2-3 óránként tartsanak pihenőt, a szülőket pedig arra, hogy használjanak gyermekülést, méghozzá rendeltetésszerűen, és felhívta a figyelmet, hogy a biztonsági övet a hátsó üléseken utazóknak is használniuk kell.

Damir Okanović, a Közlekedésbiztonsági Bizottság igazgatója mindehhez azt is hozzátette, hogy a nyári hónapok során az év egyéb időszakához viszonyítva sokkal változatosabb az utakon közlekedő járművek felhozatala. A személygépkocsik, autóbuszok és tehergépkocsik mellett ilyenkor különböző mezőgazdasági munkagépek is részt vesznek a közlekedésben, nem beszélve a motorokról vagy az egyéb népszerű, olykor elektromos kétkerekűekről – magyarázta a szakértő, hozzátéve, hogy nyáron a legtöbb baleset az autópályákon, valamint a Montenegró irányába vezető utakon történik.

– A közlekedés tekintetében neveletlen, tanulatlan és kulturálatlan nép vagyunk. Nem a saját hibánkból kifolyólag, hanem azért, mert nem létezik olyan rendszer, amely segítene elsajátítani a közlekedési kultúra alapszabályait. A többség egyszerűen nem érti meg, hogy nem azért kell tiszteletben tartani a sebességkorlátozást, vagy lekötnie magát a biztonsági övvel, hogy elkerülje a büntetést, hanem azért, hogy életet mentsen – fejtette ki Okanović.