2024. március 29., péntek

Jógázzon a mama és a baba is!

Alternatív szülésfelkészítő Magyarkanizsán

A magyarkanizsai Baba-Mama Klub szervezésében már megannyi jó programot hirdettek meg, amelyekre minden alkalommal igen nagy igény mutatkozott.

Most sincs ez másképp, amikor július közepétől augusztus derekáig tíz alkalmas, alternatív szülésfelkészítő zajlik, aminek a fő vonala a kismamajóga. Az Ép Testben Élő Hagyomány civil szervezet sikeres pályázatának köszönhetően a Szekeres László Alapítvány támogatásával valósulhat meg ez a héten fejeződő projekt. A foglalkozásokat Nagy Némedi Kata gyógytornász, jógaoktató tartja az Ifjúsági Otthonban. Ő és Vígi Sára, Magyarkanizsa község ifjúsági koordinátora és a Baba-Mama Klub önkéntese meséltek a programról.

Hányan vesznek részt ezen a megmozduláson?

Sára: Általában 7–10 anyuka jön össze, és van köztük olyan, aki nemrég szült, foglalkozunk a gyermekágyi időszakkal és a szülés utáni tornával, mozgással is. Ezek az alkalmak azért is jók, mert így az anyukák olyan semleges helyen is találkozhatnak egymással, ahol a központi téma a várandósság, a babavárás, a testi és a lelki folyamatok.

Mennyire nyitottak a nők erre az akcióra?

Sára: Több alkalommal jelezték már a várandósok és az édesanyák is, hogy jó lenne valami nekik való mozgásforma, voltak is próbálkozások régebben, de hely- és kapacitáshiány miatt is nehéz ezt állandóra venni. Igény tehát volna rá, de azt látjuk, hogy vannak olyan időszakok és olyan kis társaságok, barátnők, akik egyidőben várandósak, vagy egyidősek a gyermekeik, ugyanazok a dolgok, témák érdeklik őket, és ők jönnek a programokra.

Katát egyébként már többször hívtuk a Születés Hete programsorozatunkra is, hiszen ő Zentán hetente tart kismama- és baba-mama jógát is, amelyre a magyarkanizsai édesanyák akár szervezetten is elmehetnek. Így ha egy-egy alkalommal Magyarkanizsán is belekóstolhatnak ebbe, akkor aztán akár Zentára is át tudnak menni jógázni. Mindig kis közösség az, amelyet pl. egy kismamajóga megmozgat, 5-10 személynél nincs több egy órán, és mivel ez egy periódus az ember életében, elfogadható, hogy nincs Magyarkanizsán állandóan, de elérhető közelségben, Zentán van. Viszont ezt a 10 ingyenes alkalmat most kihasználják itt Magyarkanizsán.

Hogyan kell elképzelni, milyen gyakorlatokat végezhetnek?

Kata: A kismamák számára ingyenesen elérhető alternatív szülésfelkészítőn 10 résztvevőnk volt. Ezek a foglalkozások elsősorban gyakorlatorientáltak. Egy teljes testet átmozgató bemelegítést követően végzünk célzott gyakorlatokat az ágyi gerinc és csípő lazítására. Kiemelten fontos a gerinc erősítése miközben lágy, ritmikus mozgással lazítja a kismama a testét, pocakjában ringatva a babáját. A gyakorlatok többsége vajúdópózként is tökéletesen megállja a helyét. Ezeket specifikus légzőtechnikákkal összekötve végzik a kismamák. Ezt követően interaktív módon közösen átbeszélünk egy-egy, a várandóssággal, szüléssel és a szülés utáni időszakkal kapcsolatos témakört, hogy az anyukák fejében minden felmerülő kérdést, tévhitet vagy félelmet eloszlassunk a testi változásokkal, a szülés utáni regenerálódással kapcsolatban. A foglalkozások utolsó harmadában minden alkalommal célzott gátizomtornát tanítok, majd közös relaxációval zárul a foglalkozás, ugyanis a kismamák és a baba számára testi-lelki jólét és a kiegyensúlyozottság kéz a kézben jár. A gyakorlatorientált szülésfelkészítő mozgástani alapjait a kismamajóga és a gyógytorna adja. Ebben erősítő és nyújtó gyakorlatok egyaránt megjelennek. A gyógytorna mindenki számára hasznos, pláne áldott állapotban, amikor a testi változásokhoz lassanként adaptáljuk hozzá a mozgásprogramot. Ilyenkor nem mindegy, milyen terhelést kap egy kismama. Számos testi változásra, kellemetlen testérzetre van célzott gyakorlat, mely gyors enyhülést hozhat. Egyszóval, az áldott állapottal járó kellemetlen testérzetek könnyítésére, megszüntetésére irányulnak a gyakorlatok, valamint a megváltozott testtartásból adódó terhelések csökkentésére.