2024. május 8., szerda

Leg-leg-leg

Tegnap este véget ért a Sziget Fesztivál
Frank Carter énekel a brit Frank Carter and The Rattlesnakes punk-rock együttes koncertjén

Frank Carter énekel a brit Frank Carter and The Rattlesnakes punk-rock együttes koncertjén

Hidegfronttal és esőzésekkel zárt Európa egyik legfontosabb zenei rendezvénye, a Sziget Fesztivál. A többnapos hőség után a Foo Fighters és a Twenty One Pilots koncertjét már nem a páragépek nedvesítették. Záróakkordként következzen pár leg a Fesztiválról: ezek voltak a csúcspillanatok.

A legjobb koncertek. A Sziget idei felhozatalában, mint mindig, volt pár kellemes és kellemetlen meglepetés. A legnagyobbat James Blake ütött, de nagyot szólt a Kodaline utolsó pár dala, remekül futott a Chvrches, kiváló formában volt a Franz Ferdinand. Ha ki kell választani a legütősebb koncerteket, e sorok szerzője semmiképp sem hagyhatja ki a The National hömpölygését és Florence Welsh tündértáncát.

A legnagyobb felfedezések. A Sziget nemcsak az a hely, ahol meghallgathatjuk kedvenceinket, hanem az is, ahol újakat pakolhatunk a letöltőlistáinkra. A meglepetéslista első helyén a Jungle nevű neo-soul formáció áll, de vele szoros holtversenyben áll a hétfő esti Catfish and the Bottlemen koncertje, amely megmutatta, hogyan kell megszólaltatni egy gitárt a nagyszínpadon.

A legnagyobb csalódások. Ed Sheeran mindenki által várt koncertje csak egy aprócska vállvonás a legnagyobb félrecélzások mellett: olyan koncertek is dögunalmasak voltak, amelyektől jóval többet vártunk. Post Malone koncertje kifejezetten álmosítónak bizonyult, és a nagyon várt The 1975 is jócskán alább adott, mint az elvárható egy fiatalos pop-rock bandától.

A legnagyobb hátrány. A Sziget sosem volt a legolcsóbb fesztiválok között, idén azonban jócskán elszaladt a ló. A vajdasági zsebhez mérten nemcsak a cirka negyvenezer dináros hetijegy a fájó, hanem a Szigeten uralkodó ételárak is: akár pizza, akár hamburger, akár valami főtt kaja, a Szigeten egy étkezést ezer dinár alatt nem lehetett megúszni. Az italárak még valahogy lenyelhetőek lettek volna, de e sorok szerzője döbbenten állt a háromszáz dinárnál induló és a csillagos égig érő kávéárfolyamtól.

A legnagyobb előny. A Sziget nem viccel, amikor társadalmi vállalást vesz magára. Írásainkban rendszeresen tudósítottunk a Love Revolution programsorozatról, amelyben égető kérdések kerültek főműsoridőben a Nagyszínpadra: bevándorlás, klímaváltozás, esélyegyenlőség. A Sziget emellett nem csupán beszél a levegőbe: az egész fesztivált körbefogta és szervezőerejévé vált a környezet védelme.