2024. április 26., péntek

Kanadából Oromra

Szombaton tartották az Oromiak Harmadik Nagy Világtalálkozóját

A rendezvény megszervezésének ötlete mintegy három éve fogalmazódott meg a helyi közösség vezetőségének berkeiben. Nem is tűnt meddő ötletnek, ugyanis a találkozó megtartásának színhelye, az általános iskola és környéke, a délutáni órákban szépen megtelt. Az elképzelés alappillérét annak idején az képezte, hogy határozzanak meg egy olyan napot a nyár folyamán, amikor hazahívják azokat az egykori oromiakat, akik valamilyen okból elszakadtak szülőfalujukból.

Fotó: Puskás Károly

Fotó: Puskás Károly

Olyan jól sikerült programokat készítettek elő, hogy rajtuk kívül mások is ellátogatnak Oromra egy kis kikapcsolódás reményében. Ennek érdekében négy ponton zajlottak a programok: benn az iskola épületében kézimunka-kiállítást tartottak, majd dr. Forró Lajos a Petőfi brigádról tartott előadást, amelybe szépen beleszőtte az oromi vonatkozásokat, majd anekdotákat olvastak fel Pósa Mária helyi gyűjtéséből. A rendezvény népzenei blokkal indult, melynek külön érdekessége Baráth László fellépése volt, aki Rákóczi-nótákat adott elő tárogatón. A helybeli Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tagjai és a néptánc-csoport is fellépett, bűvész is volt, Vörös Imelda színésznő pedig előadta a mesejátékát. A focisták rúgták a bőrt a focipályán, a tűzoltók pedig bemutatót tartottak. A régi járművek felvonultak a falu utcáin, Cseszkó Géza vezetésével befutottak az iskolához. A kiserdőben megtartott főzőversenyen pedig tizenhat csapat sütött és főzött. A legsikeresebbek jutalomban részesültek. A bográcsokban helyi és a testvértelepülésekről érkezett szakácsok főzték a vacsorának valót. Felméri Péter humorista előadását Lagzi Lajcsi fergeteges koncertje követte, ezt követően a szabadkai Szóljon hát a nóta zenekar húzta a talpalávalót.

Az oromiak egyik legjelentősebb rendezvényén több százan jelentek meg, köztük olyanok is, akik kizárólag ezért a rendezvényért jöttek haza Kanadából és úgy időzítették szabadságukat, hogy abba ez a nap is beleférjen, újra találkozhassanak a régi ismerősökkel, forduljanak egyet a lovaskocsival és nézelődjenek a kirakodóvásárosok között. Lékó Róbert, a helyi közösség elnökének elmondása szerint igény van erre a rendezvényre és a jövőben is arra fognak törekedni, hogy hasonlóan töretlenül meg tudják szervezni a találkozót. A község elnöke, Fejsztámer Róbert is meglátogatta a találkozót és elmondta, hogy az oromiak rendezvénye sikeresnek bizonyult, ami örömre ad okot.

Örömre és bizakodásra is ad okot ez a találkozó, az biztos, hiszen annak ellenére, hogy mindenkinek sok a kötelessége, erre az egy napra úgy tekintenek, mint amikor valaki egy hosszú nap után megfáradtan hazatér, hogy otthon a biztonságos környezetben megnyugodjon. Ezt az érzést szerették volna az oromiak is nyújtani a résztvevőknek. Ez sikerült is nekik, a sok-sok helybeli segítségének, a helyi közösségnek és a helyi emberek támogatásának. Az összejövetel lényege az összefogás és az összetartozás érzésének megteremtése volt.