2024. május 8., szerda

Minden marad a régiben

Egyelőre nem szervezik át a városi gyermekintézményt

Három évvel ezelőtt az újvidéki önkormányzat azzal az ötlettel rukkolt elő, hogy a Radosno detinjstvo Gyermekintézményt fel kell osztani 8 különálló részre, mert így majd jobban, hatékonyabban működhet.

Egyelőre nem osztják fel nyolc különálló részre a Radosno detinjstvo Gyermekintézményt (Dávid Csilla illusztrációja)

Egyelőre nem osztják fel nyolc különálló részre a Radosno detinjstvo Gyermekintézményt (Dávid Csilla illusztrációja)

Az átalakulás azonban a mai napig nem történt meg, és most már az is kiderült, hogy az önkormányzat előző döntése nem volt átgondolt. Az önkormányzat egy munkacsoportot is kialakított annak érdekében, hogy kidolgozzák a gyermekintézmény átstrukturálására vonatkozó részleteket. Az ötletekből azonban nem lett semmi, Miloš Vučević, Újvidék polgármestere a napokban úgy nyilatkozott a 021.rs hírportálnak, hogy az önkormányzatnak pontos terve van a gyermekintézmény működésével kapcsolatban, de sok nehézségbe ütköznek a megvalósításuk során.

– Kötelességünk, hogy felmérjük és megszervezzük a gyermekek elosztását az újvidéki óvodákban, de nem szeretnénk azt, hogy a gyermekek és a szülők „húzzák ki a rövidebbet”. Nem kellene arra kötelezni a szülőket, hogy arról gondolkodjanak, hogy a 8 részleg közül melyikbe írassák gyermeküket. Ebből számos, bonyolult helyzet alakulhat ki. Ez a probléma egyik része, a másik pedig egy mágválaszolatlan kérdés: ki fogja átvállalni a Radonso detinjstvo eddigi kötelezettségeit? Szerintem az újvidékieket ez egyáltalán nem érdekli – mondta a polgármester, majd hozzátette: a szülőket leginkább az érdekli, hogy a gyermeküket beírassák az óvodába, és hogy színvonalas foglalkozásokat, minőségi étkezést biztosítsanak számukra. – Sokkal fontosabb az, hogy Újvidéken új óvodákat építünk, és hogy felújításokat végzünk a régebbi objektumokon. Új klímaberendezéseket szereltünk fel sok óvodai épületben, és nem mellékes az sem, hogy az óvónőknek 50.000 dináros fizetést biztosítottunk. Hét évvel ezelőtt 36.000 dinárért dolgoztak – magyarázta Vučević, majd említést tett arról, hogy az önkormányzat az említtetek mellett kifizette a dolgozóknak a kérelmezett, szolidáris támogatást is.