2024. május 9., csütörtök

„Az ember lába a metronóm, a táj pedig a melódia”

Ismét útra kerekedtek a Tour de Délvidék kerékpártúra résztvevői

Idén tizennyolcadik alkalommal szervezték meg a Tour de Délvidéket, amelyen ezúttal negyven résztvevő fogja Erdély északi területeit – Kárpátalját is érintve – végigkerekezni július 26. és augusztus 4. között. A kerékpártúra résztvevői pénteken reggel 6 órától gyülekeztek a Ci-Fi Civil Központ irodájánál, majd 8-kor útra kerekedtek. A startnál mi is jelen voltunk.

A reggeli órákban lázas készülődés folyt a Ci-Fi Civil Központ épülete előtt (Fotó: Szögi Csaba)

A reggeli órákban lázas készülődés folyt a Ci-Fi Civil Központ épülete előtt (Fotó: Szögi Csaba)

Amikor 7 óra körül odaértünk, már javában folyt a bepakolás a buszba, mindenfelé izgatott és örömöt sugárzó arcokat lehetett látni. Nem is csoda, hiszen ezúttal (is) meseszép vidékeket fognak bejárni a bringások, természeti és kulturális kincsekben gazdag régiókat. A lázas előkészületek közben túrázóink szívesen szakítottak időt arra is, hogy elbeszélgessenek velünk.

Dr. Zsoldos Ferenc, a Tour megálmodója és egyik fő szervezője elmondta, a történelmi Erdélyben négy alkalommal is jártak már, de az északi régió eddig kimaradt. Itt szórványban él a magyarság, Máramaros megye a középkor óta a románság fontos területe. Archaikus és hagyománytisztelő tájékról beszélünk, úgy román, mint magyar viszonylatban. Zsoldos kiemelte egyebek mellett az ott található ortodox fatemplomokat, a sóbányákat, a sós tavakat, a havasokat, valamint a Tisza felső szakaszát. A túra menetéről elárulta, hogy az eddigiekkel ellentétben most mindössze négy szálláshelyük lesz, és ezektől indítanak csillagtúrákat. Kerékpáron, gyalog és vízi úton is bejárják a gyönyörű környéket. Zsoldos számára a túrák varázsát elsősorban az jelenti, hogy csupán egyetlen szabály van: sötétedés előtt odaérni a kijelölt szálláshelyre; ezen túl minden más szabad. A csoport és az útvonal kiválasztása, a tempó meghatározása, az út közbeni tevékenység stb. – tehát lazaság és kaland egyszerre. Úgy véli, azok az emberek, akik hajlandók ezt bevállalni, alapvetően értékorientáltak, tehát csupa hasonló érdeklődésű jó ember jön itt össze.

Arató Csongor a Pécsi Túrakerékpáros és Környezetvédő Klub ügyvezető elnöke. A kezdetektől fogva ott volt valamennyi Tour de Délvidéken, sőt annak előkészületeiben is rendszeresen részt vesz. Elmondta, 2002-ben, amikor Zsoldos meghirdette az első túrát, őt az a mondat ragadta meg, hogy a vajdasági magyar fiatalok ismerjék meg a saját hazájukat. A Kárpát-medence az ő hazája is, ezért úgy gondolta, ebben érdemes neki is részt vennie. Szereti annak változatosságát, hogy minden évben más magyar vonatkozású tájék felé mennek.

Döme László hatodik alkalommal vesz részt az eseményen. Nagyon szimpatikusnak találja az idei útvonalat, a lenyűgöző táj mellett az apró magyarlakta települések bejárását. Az teszi számára különösen izgalmassá ezeket a túrákat, hogy az ember rádöbben a fizikai határaira, amiket a hétköznapi életben meg sem közelít. Költőien fogalmazva a zenéhez hasonlította az érzést, amikor az ember lába a metronóm, ami folyamatosan jár, a táj pedig a melódia, ami állandóan változik.

Szabó Tönki Károly nyugalmazott tanárról tudjuk, hogy komoly túrázó és világjáró – a Tour de Délvidéken azonban először vesz részt. Elmondta, úgy érzi, fel van készülve ezekre a távolságokra, egyébként régebben maga is tett hosszabb kerékpártúrákat. Azt gondolja, sok erőt fog itt kapni a fiataloktól, és társaságban egyébként is nagyobb élmény a kerekezés. A másik dolog, ami motiválta, hogy Erdélynek ezen a részén még sosem járt. Nagyon kíváncsi egyebek mellett a Radnai-havasokra is.