2024. április 26., péntek
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Pihenés a nagy hegyek előtt

A franciaországi hőhullám a Tour de France versenyzőit sem kíméli. A júliusi háromhetes tegnapi 200 kilométeres lankás szakaszán helyenként a 40 fokot is meghaladta a hőmérséklet, így nem csoda, hogy alig akadt említeni való történés az etapon. A rajt után nem sokkal egy 33 fős szökevénycsoport lépett meg, amely folyamatosan növelte előnyét a mezőnnyel szemben. A peloton élén a sárga trikós Julian Alaphilippe csapata, a Quick-Step lassította a tempót. A kényelmes utazás láthatóan minden összetett esélyesnek megfelelt a hegyek előtt. A szökevények közül Matteo Trentin támadt először, előnyét 14 kilométeren át megtartotta, és több mint fél percet vert a második helyezettre. A mezőny végül több mint húsz perc hátránnyal érkezett célba.

Az elkövetkező napokban három első és négy kiemelt kategóriás emelkedő vár a bringásokra, mielőtt nekivágnak a párizsi körmenetnek. Alaphilippe előnye az összetettben 1:35 Geraint Thomasszal, 1:47 Kruijswijkkel, 1:50 Pinot-val és 2:02 Egan Bernallal szemben.

Végeredmény, 17. szakasz (Pont du Gard–Gap, 200 km): Matteo Trentin 4:21:36 óra, Asgreen +37 mp, Van Avermaet +41 mp stb.