2024. április 26., péntek

Takarékossági év

Nagy beruházásra készül a gunarasi helyi közösség – Új közvilágítást kapnak a bogarasi és a brazíliai főutcák

A gunarasi helyi közösség évekre visszamenőleg számos jelentős projektumon dolgozott, de az idén takarékoskodni fognak, és csak kisebb volumenű beruházásokat valósítanak meg. Ennek az az oka, hogy a jövő évben egy igen jelentős bővítést szeretnének megvalósítani, ami tetemes költségekkel jár, számolt be lapunknak Csorba Ottó, a helyi közösség tanácsának elnöke.

Jövőre ki fogják bővíteni a civil központ termét (Fotó: Lakatos János)

Jövőre ki fogják bővíteni a civil központ termét (Fotó: Lakatos János)

– A tavalyi évből hoztunk át némi pénzeszközt, és az idei nagy fejlesztésekre szánt pénzt is félretettük, hogy a jövő évben bővíteni tudjuk a civil központ nagytermét. A bővítés tervdokumentációja már elkészült, és a munkálatokat szerettük volna idén elvégezni. Ez sajnos nem jött össze, mert az anyagi lehetőségeink korlátozottak. Emiatt megállapodtunk Topolya község önkormányzatával, hogy az idei fejlesztési összegeket átvisszük jövőre. Ha véletlenül nem lenne elég pénzünk, akkor az önkormányzat támogat bennünket, hogy elvégezhessük a bővítést. Bízom benne, hogy márciusban, a közbeszerzést követően már megkezdődhetnek a munkálatok. Erre a bővítésre azért van szükség, mert a civil szervezeteink által szervezett események akkora látogatottsággal bírnak, hogy a mostani civil központ szűkösnek bizonyult – mondta el Csorba, majd arról is szólt, hogy a bővítést megdrágították a legújabb törvény által támasztott követelmények. Itt elsősorban tűzvédelmi intézkedésekről van szó, amik jelentős plusz terhet raknak a helyi közösség nyakába. A tanácselnök szerint ez csak pénzügyi szempontból rossz, viszont egy biztonságos termet fognak kapni, ami megfelel minden előírásnak.

A nagyobb projektumok hiányban azért nem áll le az élet a helyi közösségben, számos kisebb beruházáson dolgoznak, mondta el Csorba.

– A helyi közösséghez tartozó két kisebb településen, Bogarason és Brazílián lecseréljük a közvilágítást a főutcákon. Az új világítás energiatakarékos lesz és nagyobb fényerőt biztosít. Az új lámpákat már kifizettük, most várjuk, hogy megérkezzenek és felszereljük őket. A zentagunarasi helyi közösséggel közösen fel fogjuk újítani a rendőrállomást. Ez azt jelenti, hogy belülről bemalterozzuk a falakat és bemeszeljük, valamint alacsonyabbra hozzuk a mennyezetet. Önálló projektumunk lesz az egészségügyi rendelő fő bejárati ajtajának a cseréje, valamint felújítjuk a mozgáskorlátozottak bejáratát. Emellett kialakítunk egy illemhelyet a  mozgáskorlátozottak számára, ugyanis ez idáig nagy hiányosság volt – mondta el a tanácselnök, majd hozzáfűzte, hogy folyamatosan végeznek kisebb karbantartási munkálatokat.

A helyi közösség elkezdte a felkészülést a falu legjelentősebb eseményére, a falunapra és szántóversenyre, a takarékossági törekvések miatt azonban az idén ez is kicsit visszafogottabb lesz, fogalmazott Csorba.