ATLÉTIKA – GYULAI ISTVÁN MEMORIAL, SZÉKESFEHÉRVÁR

Két versenycsúcs, pazar mezőny

Dibaba rekordkísérlete nem jött össze, Španović második, Márton csak negyedik

Magyar Szó

2019. július 11., 10:20

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Kiváló mezőny gyűlt össze Székesfehérváron az idei, 9. Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon, a szervezők igyekeztek a sportág jelenlegi legnagyobb sztárjait Magyarországra csábítani, ami sikerült is. Az esemény méltán tartozik a világ legrangosabb atlétikaversenyei közé, kedden öt földrész 43 országának 180 atlétája vett részt a viadalon, közülük 53-an már büszkélkedhetnek olimpiai vagy vb-éremmel, ráadásul négy világcsúcstartó, illetve nyolc világranglista-vezető is eleget tett a meghívásnak.

Nguyen Anasztázia kisebb szenzációt keltett Székesfehérváron (Fotó: MTI)

Nguyen Anasztázia kisebb szenzációt keltett Székesfehérváron (Fotó: MTI)

A legnagyobbak egytől egyig kiváló teljesítményt nyújtottak, izgalmas, végig kiélezett versenyeket láthattak a nézők. A vágtázók rangos és népes mezőnyéből kiemelkedett Christian Coleman, a férfi 60 méter világcsúcsát 6,34 mp-cel tartó amerikai, aki 100-on 9,81 másodperccel a világ idei legjobb eredményét tudhatja magáénak. Coleman Fehérváron 200 méteren állt rajthoz, ahol 19,85-ös egyéni csúcsát szerette volna megdönteni, ettől ugyan elmaradt (19,91), mégis magabiztosan, új versenycsúccsal nyerte a számot, megelőzve többek között a vb-címvédő török Ramil Guliyevet (20,23 mp). A férfi hármasugrókra sem lehet panasz, a szervezők a kétszeres olimpiai bajnok Christian Taylort és az idei ranglistát 18,10 méterrel vezető Will Claye-t is „megszerezték”, akik emlékezetes versenyt produkáltak. Végig centikre voltak egymástól, csak az ötödik sorozatban született döntés, amikor az előbbi 17,93-ra szállt, amire Clay már nem tudott válaszolni. 110 gáton színre lépett a világ idei legjobbját jegyző Grant Holloway, akinek többek közt az olimpiai és világbajnok jamaicai Omar McCleodot kellett legyőznie. A fiatal amerikai sikerrel vette az akadályt, első hivatalos profi versenyén 13,16-tal utasította maga mögé a mezőnyt, melyből ezúttal Baji Balázs sérülés miatt hiányzott. A hazai közönség egyértelműen Halász Bence sikerének örült legjobban, a tavalyi felnőtt-Eb-n bronzérmes, U20-as világbajnok 77,36 méterrel a második helyen végzett a világ- és Európa-bajnok lengyel Pawel Fajdek (80,49) mögött a férfi kalapácsvetők versenyében.

A nőknél is bőven akadtak sztárok, 100 gáton az amerikai háziversenyt a világcsúcstartó Kendra Harrison nyerte 12,60 másodperccel az olimpiai második Nia Ali (12,63) előtt, 400 méteren az ötkarikás címvédő bahamai Saunae Miller-Uibo 22,18-cal, versenycsúccsal győzött. Távolugrásban Ivana Španović számított a favoritnak, mellette a 2016-ban olimpiai bajnok amerikai Tianna Bartoletta, a 2015-ös világbajnoki ezüstérmes brit Sarah Proctor és a 2012-ben olimpiai ezüstérmes orosz Jelena Szokolova is indult. A körülmények nem voltak ideálisak a távolugrók számára, változékony, erős hátszél fújt, a lányok nehezen találták el a deszkát, sok volt a belépés, illetve a túl korai elrugaszkodás is. A győzelmet végül Szokolova szerezte meg (6,81), mindössze egy centivel hagyta maga mögött a szerbek regnáló fedett pályás világbajnokát (6,80), és hatalmas meglepetésre – de a hazai közönség legnagyobb örömére – a Honvéd 26 éves atlétáját, Nguyen Anasztáziát, aki egyéni csúccsal (6,70) ért fel a dobogó harmadik fokára. A dolog pikantériája, hogy a magyar hölgy eddig 100 méteren versenyzett, ez az első idénye távolugróként, ráadásul csupán két centi választja el a vb-szinttől. A verseny zárása, a női 2000 méter is bőven tartogatott izgalmakat, a szám és az 1500 méter rekordere, az etióp Genzebe Dibaba világcsúcskísérletre készült. A szervezők ugyan mindent megtettek, hogy az etióp futónő megdönthesse saját, 5:23,75 perces világcsúcsát, az utolsó körökben azonban elmaradt a kívánt tempótól, s szinte századra pontosan 10 másodperccel futott rosszabbat rekordjánál (5:33,76).

Már korábban biztossá vált, hogy a jövőre jubiláló eseménynek az elkövetkező három évben is Székesfehérvár ad majd otthont, 2020-ban várhatóan még nevesebb mezőny gyűlik majd össze – ha ezt egyáltalán lehet még tovább fokozni.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége