2024. április 20., szombat

Egy nemzet, sok íz

Hatalmas tömeget vonzott a kispiaci főzőverseny

A legutóbbi kispiaci falunapon úgy zuhogott az eső, hogy bőrig ázott mindenki, de ennek ellenére is sokan voltak. A mostanin, a múlt vasárnapin azonban kánikula tombolt, és még többen voltak. Senkit sem tántorít el az időjárás attól, hogy a településre utazzon, vagy helyiként résztvegyen a településen zajló megmozdulásokoban. Ezúttal a méltán híres kispiaci vásár – ami a környékben az egyik legnagyobb – külön vonzóerőt jelenthetett, de a már jól bejáródott főzőverseny is sokakat kicsábított a vásártér mellé. A XI. Nemzetek Főzőversenye Határok Nélkül, a Politikusok, polgármesterek, helyi közösségi elnökök és választott képviselők IX. versenye, a Média VII. Grill- és Főzőversenye zajlott, ezeket egyben, számos kísérőprogrammal, szórakoztató és művelődési műsorral fűszerezve tartották. A becslések szerint sokkal többen voltak mint ezer fő, a bográcsok is egymás mellett sorakoztak, a jobbnál jobb illatok pedig betöltötték a fél falut.

Főzőmesterek legjobbjai (Fotó: Jenei Klementina)

Főzőmesterek legjobbjai (Fotó: Jenei Klementina)

A zentaiak minden főzőversenyen ott vannak (Fotó: Jenei Klementina)

A zentaiak minden főzőversenyen ott vannak (Fotó: Jenei Klementina)

A vidámság jellemezte a napot (Fotó: Jenei Klementina)

A vidámság jellemezte a napot (Fotó: Jenei Klementina)

Bográcsban a legjobb az étel (Fotó: Jenei Klementina)

Bográcsban a legjobb az étel (Fotó: Jenei Klementina)

A multikulturalizmus is fontos elem volt (Fotó: Jenei Klementina)

A multikulturalizmus is fontos elem volt (Fotó: Jenei Klementina)

A szervező, Varbai András, aki az I. Vajdasági Magyar Fehér Asztal Lovagrend nagymestere és séfje, a Vajdasági Gasztronómiai Hagyományápoló Szövetség elnöke elmondta, hogy a rendezvény már tizenegyedik éve él, és azzal az alapgondolattal indultak, hogy a Kárpát-medencei magyarságot, azon belül is azokat, akik szeretnek főzni, egy helyre tömörítsék.

– Kárpátalja, Szlovákia, Magyarország számos települése képviselteti magát az itthoniak mellett, egyedül az erdélyiek hiányoztak az idén, de vannak résztvevők például  Horvátországból is. Előzetesen nyolcvanan jelentkeztek be, de végül száztíz főzőcsapatunk lett, ami egyedülálló a környéken – mondta a szervező, aki azt is hangsúlyozta, bővíteniük nem kell a rendezvényt, csak a színvonalra kell ügyelniük.

A helyi közösség első embere, Szarapka Ede szerint a kispiaciaknak büszkeséget jelent mind a vásár, mind a főzőverseny, valamint a rengeteg jelenlevő, akik szemmel láthatóan jól érzik magukat.

– A csapatok mindegyike több mint tíz tagot számlál a környékünkből, de távolabbról is. A szervezés egy jól bejáródott gépezetként működik már, ugyanis a Chef Gasztronómiai Egyesület a főzés körüli teendőket tartja kézben, a Jókai Mór Művelődési Egyesület tagjai törődnek a kultúrműsor összeállításával, a helyi közösség embereinek pedig a vendégek fogadása és a tereprendezésa a dolguk – mondta a helyi közösség tanácsának elnöke.

A zsűritagok mind-mind elismert gasztronómusok az egész Kárpát-medencét képviselve ezen a versenyen. Közülük a tápióbicskei Vér János mesélte el, hogy miként választják ki a legjobb étkeket.

– A zsűrizés először is az étel megtekintésével kezdődik, és ha az tetszik, akkor szívesen kóstoljuk, utána pedig az ízharmóniára figyelünk. Azt viszont sajnáljuk, hogy itt titkosan kell zsűrizni, és az ételnek nem adjuk meg azt a tiszteletet, hogy a versenyzők gyönyörű tálalással ők maguk hozhassák elénk. Nagyon tetszik, hogy itt előszeretettel főznek és sütnek birkát, a délvidéki sültek pedig kifejezetten elnyerik minden évben a tetszésemet, mert teljesen más, mint az anyaországi. Mi bátrabban fűszerezünk, de azt is el kell mondani, hogy a délvidékiekre jellemző, hogy nem fehéren főzik a pörköltet, tehát nem a végén adják hozzá a fűszerpaprikát, ami így veszít a pirosságából – osztotta meg a tapasztalatait a lecsófőzésben legjártasabb szakács.

A főzők között Pest megyeiek is voltak, Varga Dezsőék is főztek, akik egészen nagy csapattal, sőt dalárdacsoporttal érkeztek.

– A főzőverseny kapcsán hallottunk Kispiacról, azelőtt a létezéséről sem tudtunk, de most már visszajáró vendégek vagyunk. Egyetlen kellemetlenséget ilyenkor a határon való hosszas várakozás jelenti.  Hagymás pogácsát hoztunk otthonról, itt pedig bácskai rizses húst készítettünk.

Dobai Jánosék Tordát képviselték a héttagú csapattal.

– Nem első alkalommal vagyunk itt, hagyománnyá vált már számunkra, hogy minden évben eljövünk erre a rendezvényre, és hozzuk a bánáti ízeket. Ezek az ízek valamilyen módon erősebbek, erőteljesebben fűszerezettek.

A nyársakon bárányok, a bográcsokban a csülkös káposztától kezdve a rizses húson át a pörköltig megannyi étel főtt. A rostonsültek és a sütemények is roskadásig telítették meg az asztalokat Kispiacon, miközben a színpadon a mohácsi Poklade tamburazenakar, a Szóljon hát a nóta zenekar, a Juhász Zenekar, de a mohácsi busók is megjelentek. Velük fényképezkedni lehetett, továbbá a hazai és a határon túli néptánccsoportok és népdalénekesek szórakoztatták a néző- és főzőközönséget. Sárkány Edina, a Jókai Mór Művelődési Egyesület tagja, szervező elmondta, hogy az előző rendezvényeken a község néptáncosai léptek fel, ezúttal pedig egy multikulturális néptánctalálkozót szerveztek, amelyen nyolc csapat mutatkozott be.

A díjakat is különböző helységből érkezők zsebelték be, ahogy azt Varbai Andrástól megtudtuk. A legjobb levest a Százszorszép csapat főzte, Törökfaluból érkeztek, a legjobb grillételt a csantavéri Maja csapat, a pörköltek kategóriájában a zentai Bogdán Zsófia és a túrkevei Puli László osztoztak az első díjon, de nagydíjat is osztottak, amelyet a hódmezővásárhelyi Bihacsi László vihetett haza, így ő mondhatja el magáról, hogy Kispiacon ő lett a bográcsos ételek mestere. A Vándorserleget a szlovákiai Bódis Róberték kapták.