2024. április 26., péntek

Bérbe adták a Csóka községbeli gyógyszertárakat

Az átállás miatt egyelőre zárva vannak a patikák – A község törleszti a gyógyszeradósságot

A csókai önkormányzatban a VMSZ képviselőinek kezdeményezésére a községi képviselő-testület májusban jóváhagyta az egészségházak keretében működő gyógyszertárak bérbeadását. A községben Csókán, Tiszaszentmiklóson és Padén működött „állami” gyógyszertár, ezek bérbeadására írtak ki május 31-én nyilvános pályázatot. A bérbeadás szükségességét Zombori Csaba, Csóka község alpolgármestere indokolta meg.

Zombori Csaba csókai alpolgármester (Gergely József felvétele)

Zombori Csaba csókai alpolgármester (Gergely József felvétele)

– A gyógyszertárak bérbeadására kiírt községi pályázatra június 17-éig lehetett jelentkezni. Egy magáncég, a csókai Neofarm gyógyszertár, Nebojša Vučković jelentkezett, aki már korábban Magyarkanizsán és Törökkanizsán is bérbe vette az egészségházak mellett működő gyógyszertárakat, és azóta rentábilisan működnek. Mindhárom gyógyszertárunk több évre visszamenőleg csak a veszteséget termelte, a tartozás egyre nőtt a gyógyszerforgalmazók irányában, és már meghaladta a 13 millió dinárt. A gyógyszer-nagykereskedők kezdeményezték az adósság kiegyenlítését. Mivel az egészségház önkormányzati alapítású közintézmény, kénytelenek voltunk átvállalni az adósság törlesztését. A legnagyobb beszállító cég követelése 13,5 millió dinár, amelyet közös megegyezéssel a csókai önkormányzat 18 hónap, azaz másfél év alatt fog törleszteni a költségvetés terhére – magyarázta Zombori Csaba, hozzátéve, a három patikát bérbe vevő Neofarmmal megkötött szerződés értelmében az új tulajdonos átvette a gyógyszertárakban állandó munkaviszonyban levő négy alkalmazottat, egy gyógyszerészt és három gyógyszerésztechnikust. Az alkalmazottak mellett a gyógyszertárak raktárkészletét is átveszi, megveszi a Neofarm, a lejárt gyógyszereket pedig előírásosan megsemmisítésre küldik.

Egyelőre átmenetileg zárva a tiszaszentmiklósi patika (Gergely József felvétele)

Egyelőre átmenetileg zárva a tiszaszentmiklósi patika (Gergely József felvétele)

– A három patikát tíz évre adta bérbe az önkormányzat, amitől azt várjuk, hogy javulni fog a lakosság gyógyszerellátása. A betegek receptre bármelyik gyógyszertárban kiválthatják az orvos által kiírt gyógyszert és gyógyászati készítményeket, ami arra ösztönözte az önkormányzatot, hogy oldjuk meg az évek óta veszteséges gyógyszertárak problémáit. A veszteségek kifizetésével az új bérlő tiszta lappal kezdheti meg a munkát. A bérleti szerződés július elsejével lépett életbe, de egyelőre bizonytalan ideig – reméljük, csak néhány hétig – zárva marad a csókai, a padéi és a tiszaszentmiklósi gyógyszertár, amíg a bérlő be nem szerzi a működéshez szükséges engedélyeket. A betegeknek Csókán ez nem okoz gondot, mert a Neofarm a központban működtet egy gyógyszertárat, a padéiak a legközelebb a szomszédos Adán tudják kiváltani a recepteket, míg a tiszaszentmiklósi polgároknak Csókára kell beutazniuk gyógyszerért, ami az idősebbek számára gondot okozhat, de reméljük, hogy ez az átállási időszak nem lesz hosszú, és utána jobb lesz az ellátás, mint amilyen korábban volt – mondta az alpolgármester.

Az új törvényes rendelkezések értelmében az egészségházak a tartományi kormány hatáskörébe kerülnek. A „tulajdonosváltás” egyik előfeltétele az adósságok törlesztése, amit a csókai egészségházhoz tartozó gyógyszertárak bérbeadásával oldott meg az önkormányzat.