2024. április 18., csütörtök

Elfogadták a 2018-as zárszámadást

Elhagyott állatokról és mezőgazdasági fejlesztésekről is szavaztak a képviselők

Elfogadta a Zenta község 2018-as évi költségvetésének zárszámadásáról szóló rendeletjavaslatot a községi képviselő-testület a csütörtöki ülésén. A tavalyi év költségvetési prioritásait és a legfontosabb megvalósult fejlesztéseket Czegledi Rudolf polgármester ismertette.

– Az oktatás területén az egyik legjelentősebb felújítás a gimnázium épületéé. A három középiskolának otthont adó épület a magyar kormány támogatásával egy új épületrészt kapott, a szerb kormány támogatásából pedig felújították a régi épületet. Meg kell említeni, hogy a hatékonyságon is javítottunk: az iskola alapterülete tíz százalékkal növekedett, viszont a fűtésszámla összege a megelőző két év átlagához képest csökkent. A szerb kormány támogatásából felújítottuk a Thurzó Lajos iskola épületét és az udvart is – magyarázta a polgármester, az egészségügy területén a Zentai Egészségház felújítását emelte ki, a kulturális fejlesztések kapcsán pedig az Európa a polgárokért elnevezésű pályázat sikeres megvalósításáról, a Zentai Teátrumi Napokról, a tavaly bemutatott Zenta, 1697 című rockoperáról és az ősszel átadott Dudás-szoborról szólt néhány szót. A városfejlesztési munkálatokról elmondta, hogy megvalósították a hőerőműtelep-beruházást, és elérték, hogy a távhőszolgáltatás teljes mértékben önkormányzati legyen. Folytatták az utcák aszfaltozását és a csatornahálózat kiépítését. Az általános infrastrukturális beruházások közül kiemelte a Szabadka–Zenta vasútvonal felújítását, amely az idén kezdődött meg, és amely véleménye szerint évtizedekre meghatározza a város fejlődését.

A rendeletjavaslatot a képviselők hosszas vita után fogadták el.

A képviselő-testület elfogadta azt a programjavaslatot is, amely szerint az elhagyott kutyák és macskák számának ellenőrzése és csökkentése céljából a Nagykikindai Kommunális Infrastruktúra Közvállalat és Szolgáltatások állathigiéniai osztályával köt szerződést a község. Az ő feladatuk az elhagyott állatok begyűjtése, ellátása és visszajuttatása oda, ahol befogták őket. A vita során felmerült, hogy az önkormányzat részfeladatokat szervezhetne ki civil szervezetek számára, a többség ugyanakkor nem látta biztosítottnak, hogy az állampolgárok által önkéntesen, a szabadidejükben végzett munkával megfelelő módon megoldható lehet a kóbor állatok jelentette biztonsági, valamint humán- és állategészségügyi probléma.

Megvitatták és elfogadták a 2019-es mezőgazdasági és vidékfejlesztési politika támogatási programját is. Czegledi Rudolf bevezetőjében elmondta, hogy négy támogatási vonalat indítanak.

– Az egyik az állatorvosi szolgáltatások díjának a megtérítése, a másik a beszerzésekre vonatkozik. A méhészeinknek segítjük az eszközbeszerzését, a negyedik pedig a biztosítás megtérítése a termelőknek – hangsúlyozta.

A fentiek mellett a képviselők elfogadták a Zentai Egészségház alapítói jogainak a Vajdaság Autonóm Tartományra való átruházásáról szóló rendeletjavaslatot, illetve az építési telekről és a taxis szállításról szóló rendeletjavaslatokat; a levegő szennyezettségének és a zajszint mértékének mérésére vonatkozó programjavaslatokat, valamint a mezőgazdasági földterületek védelmének, rendezésének és használatának programját. Elfogadták a Zentai Egészségház fizetőképességének megállapításáról, a zentai Hófehérke Óvoda alapszabályát jóváhagyó, a Szociális Védelmi Központ, a kommunális vállalat és az Elgas tavalyi pénzügyi jelentéséről, a Szociális Védelmi Központ idei munkaprogramjáról és pénzügyi tervéről szóló jelentéséről, valamint a rendkívüli helyzetek községi törzskarának 2018-as munkajelentéséről szóló végzésjavaslatokat. Az ülés végén a Történelmi Levéltár igazgatójának, a községi választási bizottság tagjának és elnökhelyettesének, az egészségügyi és szociális politikai bizottság tagjának, valamint a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatóbizottsági és felügyelőbizottsági tagjának a kinevezését is elfogadták.