2024. április 26., péntek

Figyelem! Baleset történt!

Új rádiós értesítőrendszert hoznak működésbe az autóúton

Rádióműsoron keresztül értesítik a sofőröket július 1-jétől egy új közlekedésbiztonsági rendszer létrehozását követően arról, ha valahol az útvonalon baleset történik vagy egyéb olyan körülmény alakul ki, ami hatással lehet a zavartalan forgalomra. A rendőrség igazgatója írta alá az értesítő rendszer üzembe helyezéséről szóló szerződést a Szerbiai Rádió és Televízió, valamint a Szerbiai Utak Közvállalat és az elektronikus sajtó működésének szabályozásával foglalkozó Műsorszórási Műszaki Közvállalat illetékeseivel. A projektum célja növelni az utakon a sofőrök biztonságérzetét, idejében tájékoztatni a biztonsági kockázatokról és az előre nem látható helyzetekről, útviszonyokról. A rendőrség igazgatója úgy fogalmazott: július 1-jétől az autóúton, de az Ibar menti főúton is, Belgrádtól Kraljevón át az útszakasz további részéig mindenütt elkezdik a rendszer alkalmazását, és a rádió hallgatása közben megszakítják majd a műsort, ha hirtelen információkat kell közölni az utazókkal. Az adatokat a Szerbiai Rádió és Televízió (SZRTV) stábja közvetíti. Mindegy, hogy az adott pillanatban éppen hallgatjuk-e a rádiót vagy nem, CD-ről, esetleg USB-készülékről szól-e a zene a gépkocsiban, a lényeg az, hogy a TA opció aktív legyen az autórádió készüléken. Az is lényegtelen, hogy melyik adót hallgatjuk, a Belgrádi 202-es Rádió információi meg fogják szakítani a műsort minden fontos értesítés esetén.

– Fontos nap ez a szerbiai közlekedés biztonsága szempontjából. Nyolc hónapos munkát követően sikerült megteremtenünk ennek az új információs rendszernek az alapjait, mely most már készen áll arra, hogy alkalmazni kezdjük. Számos olyan baleset történt a múltban, amit meg lehetett volna előzni, ha a gépjárművezetőt idejében értesítik, s ennek köszönhetően fel tud készülni az előállt helyzetre. Tavaly novemberben Jagodina térségében történt egy nagy szerencsétlenség, amelyben nyolcan vesztették életüket. Az elvégzett részletes vizsgálat után az illetékesek megállapították azt is, hogy a tragédia nem következett volna be, ha a sofőrt tájékoztatták volna, hogy előtte egy rendkívül sűrű ködfelhő szállt le az útra – fogalmazott nyilatkozatában Rebić.

Hozzátette, hogy a Belügyminisztérium illetékesei, a Szerbiai Utak vállalat munkatársaival együttműködve gyors és pontos információkat adnak majd az SZRTV-nek arról, hogy hol történt baleset, milyen nem várt körülmény alakult ki az úton, átirányították-e valahol a forgalmat. A szerbiai utakon az ilyen intézkedések biztonságosabbá teszik a közlekedést – jegyezte meg.

Zoran Drobnjak, a Szerbiai Utak igazgatója elmondta, sokat jelent, ha a nagyobb balesetekről, a sűrű ködről és egyéb fontos útviszonyokról állandó értesítést kapnak majd az autósok. Úgy fogalmazott, hogy a műsornak a megszakítása ezen az útszakaszon a megfelelő módja annak, hogy valóban komolyan vegyék a figyelmeztetéseket az utazók. Az új rendszer hozzá fog járulni a tumultusok kialakulásának megelőzéséhez is – állapította meg Drobnjak, de általában véve az embereknek az utazás során kevesebb okuk lesz az aggodalomra a nem várt helyzetek kialakulása miatt.

Milica Kuburović, a Belgrádi 202-es Rádió fő- és felelős szerkesztője úgy vélekedett, hogy elkerülhetők lesznek a balesetek okozta hosszan kígyózó sorok az utakon, mindenki idejében meg fogja tudni, hol milyen közlekedési körülményre számíthat, érdemes-e kerülőutat választani az adott esetben. Meggyőződése szerint a balesetek száma is csökkenni fog, mert a rendszer közli majd az időjárás kiváltotta veszélyek részleteit is.

A 2006 után gyártott gépkocsik többségében van TA opció a rádiókészüléken. A világ számos országában alkalmazzák már ezt a módszert.