2024. április 26., péntek

Egy est két trióval

Csütörtök este vette kezdetét a XVI. Etnofest világzenei fesztivál, amelynek az idén is Szabadka és Palics ad otthont. Az első est koncertjeit a Szabadkai Zeneiskola koncerttermében rendezték meg. Elsőként a Rođenice zenekar lépett színpadra, amelynek tagjai – Mirjana Raić Tepić, Tamara Štricki Seg és Tijana StankovićSvadbenice című albumuk anyagát hozták el a közönségnek. A fellépésen a házasságkötéssel kapcsolatos népdalok hangzottak el, köztük szlavóniai, vajdasági, romániai dél-szerbiai és koszovói énekek a capella stílusban.

A Miloš Todorovski Trio fellépés közben (Szalma Brigitta  felvétele)

A Miloš Todorovski Trio fellépés közben (Szalma Brigitta felvétele)

Az est másik fellépője az Ausztriából érkező Miloš Todorovski Trio volt. A zenekar tagjai saját szerzeményeikkel érkeztek, és játékuk során ötvözik a Balkán zenei világát a klasszikus zenével. A hangszerek érdekes találkozása ez, hiszen Amir Wahba ütőhangszereken, Carles Muñoz Camarero csellón, Miloš Todorovski pedig harmonikán játszik.

– Az Etnofest bevezető estjén két különleges triót hallhattunk. Az egyik női, a másik pedig férfitrió. A női rituális, balkáni zenével készült. A férfitrió egy egészen kortárs hozzáállású, de hagyományos zenén alapuló programot készített. A tagok még csak egy éve zenélnek együtt, de ez nem tűnik fel, mivel mindannyian tapasztalt zenészek, akik több formációban játszanak. Miloš Todorovski már 2006-ban járt az Etnofesten a Fatima Spar Und Die Freedom Fries zenekarral. Nekünk az a fontos, hogy a színpadra minőséget hozzunk, és ez így van már tizenhat éve – nyilatkozta Dejan Vujinović szervező.

A közönségnek mindkét zenekar elnyerte a tetszését, hiszen a fellépéseket vastapssal jutalmazták.

Ma este az izraeli Antara, a magyarországi Meybahar és a horvátországi Kazan zenekar lép színpadra a palicsi Vigadó teraszán. A koncertek 20 órakor kezdődnek. Az eseményre a belépés ingyenes.