2024. május 10., péntek

Huszonkét rendőr tett esküt

Szabadkán megünnepelték a rendőrség napját

A szabadkai Rendőri Igazgatóságon tegnap megünnepelték a Belügyminisztérium, illetve a rendőrség napját. A jeles napról, amelyet a Szentháromság ünnepével egy időben tartanak, csakúgy mint a korábbi években egy nyílt nappal emlékeztek meg, ahol bárki betekintést nyerhetett a rendőrség munkájába. Az érdeklődők megtekinthették a rendőrség kiállított járműveit, a fegyvereket, illetve azokat a különleges berendezéseket, amelyeket a rendőrség egy-egy speciális egysége használ munkája során, valamint a katasztrófavédelem és a tűzoltóság által alkalmazott eszközöket.

A látogatók között elsősorban gyermekekkel találkozhattunk, akik csoportosan vettek részt az eseményen, és előszeretettel próbálták ki a rendőri egységek felszerelését, illetve ültek be a különféle járművekbe. A rendőrség épülete előtt ezen alkalomból egy információs pultot is felállítottak, ahol az érdeklődők bővebb tájékoztatást kaphattak a Belügyminisztérium legújabb felhívásáról, miszerint a közeljövőben hatszáz fiatal jelentkezhet rendőrnek. Mint megtudtuk, a szabadkai körzetből harminc jelentkezőt várnak, akiknek több feltételnek is meg kell felelniük. A jelentkezők életkorának 18 és 24 év között kell lennie, rendelkezniük kell szerb állampolgársággal, legalább egy éve rendelkezniük kell bejelentett szerbiai lakcímmel, rendelkezniük kell négyéves középiskolai végzettséggel, valamint B kategóriájú hajtási engedéllyel, illetve meg kell felelniük a belügyminisztérium által előírt egészségügyi, pszichikai és fizikai feltételeknek. Jelentkezni július 8-áig lehet. A jelentkezés feltételeiről bővebb információ a www.copo.edu.rs honlapon található. A rendőrség napja keretein belül 22 fiatal rendőr letette az esküt, amivel ünnepélyesen is megkezdték szolgálatukat.

Az eskütevők között volt a helybeli Milica Čelević is, aki elmondása szerint gyermekkora óta rendőr szeretett volna lenni.

– Már kislány koromban rendőr szerettem volna lenni, és ez a kívánságom most megvalósult. A kilenc hónapos képzést az Alapfokú Rendőrképzési Központban végeztem el kitűnő eredménnyel. Ez egy nagyon mozgalmas időszak volt, rengeteg edzéssel, tanulással, de természetesen barátkozásokkal és szórakozással. A kiképzést kezdetben nehéznek éreztem, de mivel kétszázan voltunk együtt, és sikerült erőt adnunk egymásnak, rövid időn belül könnyebb volt – fogalmazott Milica Čelević, aki azt is elmondta, hogy egyelőre nem ismeri a pontos beosztását, de a jövőben a munka mellett mindenféleképpen szeretné magát továbbképezni.

A frissen végzett rendőrök ünnepélyes eskütételén jelen volt többek között Bogdan Laban, Szabadka Város polgármestere, valamint Dragi Vučković, az észak-bácskai körzet vezetője is. A program keretén belül a jelenlévők megkoszorúzták a bevetés közben elhunyt rendőrök emléktábláját.