A tamburától a furulyáig

A Hunyadi János Udvari Zenekar tagjai a csantavéri iskola tehetséges diákjaiból kerültek ki

Szalma Brigitta

2019. június 16., 22:03

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Csikós Gergely, Hajdú Sándor, Nagy Ákos és Huszár Andor

Csikós Gergely, Hajdú Sándor, Nagy Ákos és Huszár Andor

Nem minden általános iskola büszkélkedhet saját zenekarral, de ha mégis, az együttes fellépései általában az iskolai ünnepségekre korlátozódnak, és a tagok ritkán mutatják meg magukat a szélesebb közönség előtt. Mindez a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola Hunyadi János Udvari Zenekarára nem igaz. A négytagú zenekar 2017 februárjában alakult, amikor Bakos Árpád zenetanár egybegyűjtött néhány diákot, akiknek már volt hangszeres tudásuk. Az együttes tagjai Csikós Gergely, Hajdú Sándor, Huszár Andor és Nagy Ákos. A zenekar műsorán magyar népdalok szerepelnek, amelyeket sajátos hangzásvilággal adnak elő. Az iskolai fellépéseken kívül számos helyen léptek színpadra.

– Mindig is szerettem volna egy kis együttest megalakítani, de nem voltak hangszereink. Sándorról tudtam, hogy hegedülni járt megboldogult Angyal Imre bácsihoz. Ő többször fellépett az előadásokon, viszont a többiek még nem nagyon próbálkoztak. Egyszer Ákos előállt azzal az ötlettel, hogy ő furulyázna. Kikindáról, Szabó Antal hangszerkészítő mestertől szereztünk neki egy furulyát. Az egyik órán valamit énekeltünk, és Andor rendesen kieresztette a hangját. Akkor úgy gondoltam, hogy megvan az énekes is a zenekarba. Gergely pedig zongorázott, viszont a népzenébe nem igazán illik a zongora. Egy évvel ezelőtt az egész csapat elkezdett tamburázni, és mára mindannyian két hangszeren tudnak játszani – mesélte Bakos Árpád.

Azt is megtudhattuk tőle, hogy a zenekar tagjai már sok helyen felléptek, köztük különféle vajdasági versenyek megnyitóján.

– Az ÁMV-n szoktunk indulni, de ott sajnos nem lehet zenekart benevezni, csak szólistát. Tavaly a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn kiemelt arany díjban részesültünk. Szerintem minden gyerekkel könnyű dolgozni, ha érdekli az, amit csinálunk. A zenekar tagjai nagyon tehetséges gyerekek, ezért könnyű volt velük a közös munka.

Bakos Árpád

Bakos Árpád

Eredetileg az én ötletem volt, hogy zenéljünk együtt. Később, amikor beindult a zenekar, a gyerekek nagyon kreatívak voltak, saját ötletekkel álltak elő. Volt egy önálló, egész estés koncertünk is, amelyen Gergely még zongorázott is. Úgy gondolom, hogy nincs is szükség másra ebben a korban. A csantavéri általános iskola ballagásán egy kisebb búcsúkoncertet adtak, elbúcsúztattuk őket abban bízva, hogy ennek lesz még folytatása. Szerintem nélkülem is szépen megállják a helyüket, ha van elég idejük és energiájuk, hogy együtt muzsikáljanak. Az együttes tagjai csak népzenét játszanak. Ha más műfaj is érdekli őket, megpróbálhatják. Ez csak rajtuk áll – mondta Bakos Árpád.

Csikós Gergely annak idején a csantavéri plébánián tanult meg zongorázni negyedikes korában. Ezután kezdett el tamburán tanulni. A zenekarban nagydobon játszik.

– Tavaly kezdtünk el tamburázni, amikor csatlakoztunk a Mendicus Művészeti Központ próbáihoz. Könnyebb volt megtanulni ezen a hangszeren, mert már tudtam zongorázni. Ezután is szeretném folytatni a zenélést, és remélem, hogy együtt marad a zenekar – szögezte le Csikós Gergely.

A Hunyadi János Udvari Zenekar próba közben

A Hunyadi János Udvari Zenekar próba közben

Hajdú Sándor a zenekar hegedűse. Már hat éve játszik ezen a hangszeren, és ő is később kezdett el tamburázni.

– Amikor befejeztem a második osztályt, elkezdtem hegedűórákra járni egy csantavéri tanárhoz. Ő sajnos meghalt, ezért beiratkoztam a Szabadkai Zeneiskolába. Elvégeztem az Alapfokú Zeneiskolát, és felvettek a zenei középiskolába. Én is akkor kezdtem el tamburázni, mint Gergely. Ezenkívül a templomban két mise között szoktam orgonázni is. Ezek közül a legjobban a hegedűt szeretem. Nem szoktam mindennap gyakorolni. Amikor vizsgákra vagy fellépésekre készültem, akkor napi egy-két órát játszottam, de most már kevesebbet szoktam – tudtuk meg Hajdú Sándortól.

Nagy Ákos furulyázik és tamburázik a zenekarban. Néhány éve került kapcsolatba a zenével.

– Szerettem volna valamilyen hangszeren játszani, de úgy gondoltam, hogy egyszerűbbet választok. A furulya mellett döntöttem. Ez 2015 októberében történt. Akkor szóltam Bakos Árpád tanár úrnak, hogy szeretnék megtanulni furulyázni. Így kerültem bele a zenekarba. Együtt kezdtem el tamburázni a fiúkkal. Mindkét hangszert szeretem, a furulyát és a tamburát is, nem tudnám kiemelni egyiket sem – mesélte Nagy Ákos.

Az Udvari Zenekar énekese, Huszár Andor már régóta foglalkozik énekléssel.

– Egyik rokonomhoz jártam órákra, ott gyakoroltam énekelni. Gergelyhez hasonlóan én is zongorázni tanultam, csak egy idő után kijöttem a gyakorlatból. A próbákon nagyon gyorsan megtanulom a szöveget, és otthon napi egy órát gyakorlok. Amikor unatkozom, akkor több órán át éneklek. Szeretem, mert jó elütni vele az időt – mondta Huszár Andor.

Zenélés közben ( Gergely Árpád felvétele)

Zenélés közben ( Gergely Árpád felvétele)

Arra a kérdésre, hogy melyik a legemlékezetesebb fellépésük, mindannyian egyöntetűen azt válaszolták, hogy a ballagási fellépésük volt a legjobb, mivel óriási vastapsot kaptak a közönségtől. Szerintük az a legfelemelőbb érzés, amikor látják a nézők arcán, hogy tetszik nekik az, amit játszanak.

– A fellépések közül kiemelkednek az újvidékiek. Kétszer léptünk fel ott, először az Európa Kollégiumban, majd az Apáczai Kollégiumban. Általában mindenhol nagy sikerünk van, a közönség vastapssal jutalmaz bennünket – mondta Hajdú Sándor.

Annak ellenére, hogy a négytagú zenekarban ősztől hárman középiskolások lesznek, a fiúk továbbra is szeretnének együtt zenélni. Elmondták, hogy a nyári szünetben össze fognak ülni próbálni, hogy tovább folytathassák a közös muzsikálást.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége