2024. április 25., csütörtök
LVI. GYÖNGYÖSBOKREÉTA ÉS XLIII. DURINDÓ

Színvonalas műsor a gyerekeknek is

A mai előnapon emléktábla-avatással kezdődik a hétvégi rendezvény Horgoson

A Gyöngyösbokréta és a Durindó előnapjára kerül sor ma Horgoson, amikor is a Bartók Béla MME műsoraira irányul a figyelem. Az egyesület udvarában 17 órakor a Tiszta forrás település emléktáblát avatják fel, ezután megnyílik a Kiállítás a javából című helytörténeti és a Bartók Béla MME nyolcvan évét bemutató tárlat, továbbá a Törteli Károly tus- és akvarellfestményeiből, valamint a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság által szervezett viseletkészítő tanfolyam vizsgadarabjaiból készült kiállítás. A színházteremben 18 órától a Bartók Béla MME népművészeti szakosztályának ünnepi műsorára és A tiszta forrás öröksége című kötet bemutatójára várják az érdeklődőket.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A Gyöngyösbokréta és a Durindó holnap és holnapután zajlik, a gazdag műsorkínálatból pedig a gyerekeket sem hagyták ki. Kör, kör, ki játszik? címmel foglalkozásokra kerül sor a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság szervezésében, és megérkezik a Virrantó játszóbusz is. Minderről Fekete Líviát, Horgos helyi közösség és a Bartók Béla MME titkárát kérdeztük:

– Szombaton a kicsik és a nagyobbak kipróbálhatják az agyagmívességet ifj. Ózsvár Péterrel, a hímzést Bende Ilonával és a szövést Szalma Valériával. Vasárnap szintén hímezhetnek és szőhetnek, valamint a kovácsolást gyakorolhatják Berényi Mihállyal. Emellett itt lesznek a Barka hagyományápoló csoport tagjai is, akikkel tetszetős dísztárgyakat, például könyvjelzőt, pénztárcát és bögrét készíthetnek. Szép idő esetén ezek szabadtéri foglalkozások lesznek a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ horgosi épületének udvarában, mindkét nap 14 és 16 óra között. Ha viszont nagyon esősre fordul az időjárás, akkor bent tartjuk meg, de semmiképp sem maradnak el. A foglalkozások után 16 órakor a Vasút utcában a Virrantó játszóbusz várja majd az érdeklődőket. Ez tulajdonképpen egy autóbusz, amely játszóházzá lett alakítva, és itt kreatív szabadidős programon vehetnek részt a gyerekek 3–14 éves korig, valamint a szüleik. Mind a foglalkozás, mind a játszóbusz programjai teljesen ingyenesek és nyitottak a látogatók számára. Amíg a szülők kísérik a fesztivál résztvevőinek fellépéseit, addig mi színvonalas, népi vonatkozású műhelymunkákkal foglaljuk le a gyerekeket. Sokszínű a program, minden gyerek megtalálhatja azt, ami érdekli, és ami megfelel a képességének, kézügyességének. A célunk mindenképpen az, hogy felkeltsük a gyerekek alkotókedvét, és kreatívan, játszva ismerjék meg a néphagyományainkat. Ezt nagyon fontosnak tartjuk, mert a Bartók Béla MME nagy múltra tekint vissza. Kétszáz aktív tagunk van, köztük óvodások is, ezért szeretnénk megszólítani a gyerekeket is. Nagyon fontos persze az is, hogy együtt játsszanak és barátkozzanak.