2024. május 1., szerda

Mi is a társadalmi vállalkozás?

A jó ügyek szolgálatában működő vállalkozás Szerbiában még gyerekcipőben jár

Folyamatban van a társadalmi vállalkozásokról szóló törvény kidolgozása, amely várhatóan az év végén születik meg – hangzott el tegnap az újvidéki Közgazdaságtudományi és Mérnöki Karon megtartott konferencián. A Vajdasági Társadalmi Vállalkozási Klaszter (KASPEV) által szervezett tanácskozáson kiemelték, hogy a társadalmi vállalkozások révén hatékonyabbá válhat a megváltozott munkaképességűekkel szembeni előítéletek megszüntetése, Szerbiában azonban még többnyire a civil szervezetek körében van jelen e gyakorlat.

Lazar Ožegović, a Közgazdaságtudományi Kar tanára szerint az átlagember számára még mindig nem vált egyértelművé a szociális vállalkozás fogalma.

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

– Az Európai Unió már régen megoldotta a társadalmi vállalkozások kérdését különféle projektumok, törvényi előírások révén, de Szerbiában még nem tartunk ezen a szinten. A vállalatok társadalmi felelősségvállalása és az esélyegyenlőség biztosításának gyakorlata hazánkban még gyerekcipőben jár.

– Jelenleg mintegy ezer olyan vállalkozás van minálunk, amely a társadalmi vállalkozás elvei alapján működik. A társadalmi vagy szociális vállalkozások olyan kezdeményezések, amelyek valamilyen, társadalmat érintő ügyet képviselnek, illetve társadalmi küldetései vannak. Tavaly alakult meg az a munkacsoport, amelynek feladata definiálni ezeket a kérdéseket és feladatcsoportokat – mondta Siniša Tešić, a Vajdasági Társadalmi Vállalkozások Szervezetének képviselője.

Mgr. Pavle Počuč tartományi gazdasági és turisztikai titkárhelyettes elmondta, hogy Szerbiában van hagyománya a társadalmi vállalkozásoknak. A tartományi titkárság aktívan részt vesz különféle támogatások révén ezen vállalkozási formák fejlődésének segítésében.

– Egy lépésre vagyunk attól, hogy megalapítsuk a társadalmi vállalkozásunkat, de számos akadályba ütközünk. Elsősorban el kell érnünk bizonyos minőségi szintet és befektetési tőkét ahhoz, hogy versenyképessé váljon a vállalkozás – mondta Vanja Petković, a Kupakkal a mosolyért elnevezésű jótékonysági ökológiai szervezet képviselője.

Hozzátette, hogy a társadalmi vállalkozás legfőbb előnye, hogy rengeteg olyan ember vesz részt a munkában, aki pozitív energiát hoz.

– Egy újrahasznosító központot szeretnénk létrehozni, amelyben a mozgáskorlátozottak jutnának munkához. Vállalatunk már most is foglalkoztat hátrányos helyzetűeket a közmunkákon keresztül. Különböző projektumok segítségével harcolunk azért, hogy a mozgáskorlátozottak is érvényesíthessék a jogaikat, vagyis a munkához való jogot. Nagy problémát jelent azonban a diszkrimináció jelenléte a munkaadók körében.