2024. május 8., szerda

Jelentős vállalkozásbővítés Oromon

A Hidromatik a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával a fejlődés útján

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából az utóbbi időben több vállalkozó és vállalkozás a fejlődés útjára léphetett, köztük például a sok éve sikeresen működő oromi Hidromatik cég.

Összesen mintegy hatezer eurós támogatást nyertek el, amelyet úgy fektettek be, hogy az ne kizárólag a saját érdekeiket szolgálja, hanem abban is segítsen, hogy mások is munkát kaphassanak általa. A fejlődés elengedhetetlen, ehhez a Pletikoszity családban megvan az utánpótlás a család legfiatalabb tagja, Árpád személyében, aki sikeres egyetemistaként itthon képzeli el jövőjét.

A cég 1999 óta él, azóta hidraulikus és pneumatikus rendszerek javításával foglalkoznak. Ez a helybelieknek igen nagy segítség, hiszen Orom lakosságának nagy része mezőgazdasággal foglalkozik, és mivel a gépek közül nincs az, ami előbb-utóbb tönkre ne menne, nagyon jó, ha meghibásodás esetén nem kell több tíz kilométert utazniuk a legközelebbi városig, ahol megjavíttathatják az eszközeiket, hanem megbízható helyen, a saját településükön meg tudják ezt oldani. A családi vállalkozásban hosszú időn át csak javítással foglalkoztak, majd termeléssel bővítették profiljukat, a tavalyi év októbere óta pedig átálltak a termelésre. Négy dolgozót foglalkoztatnak, sőt fontosnak tartották, hogy olyan személynek is munkát adjanak, aki testi fogyatékkal él. A cég működéséről és a közelmúltban megvalósult fejlesztésről a tulajdonos, Pletikoszity Tibor mesélt.

– A hidraulikus rendszerek felettébb összetetté váltak az utóbbi időben, ezért a javítást nem lehet már a klasszikus módon végezni, hanem az elektronika felé muszáj kacsintgatnunk. Ezek miatt a tényezők miatt a karbantartás is változott. Mivel a hidraulikus hengerek gyártása a környékünkön nem jellemző ilyen mértékben, mi ebben láttuk a jövőt, és egyelőre ezt tudjuk fő tevékenységként végezni. Együttműködünk nagyobb cégekkel, illetve a magánszektor ugyanúgy jelen van az üzletfeleink között. Az újonnan készült mezőgazdasági gépekre ellátunk néhány gyártót hidraulikus hengerekkel, hidraulikus rendszerekkel, valamint a szárítók és a tárolók esetében használt billenőplatformok gyártásával is már tizennyolc éve foglalkozunk. Mindezek gyártásához elengedhetetlen volt a gépek fejlesztése. Most egy sikeres pályázatnak köszönhetően egy félautomata fűrészgépet sikerült megvásárolnunk – magyarázta Pletikoszity Tibor, aki kérdésünkre, hogy miben segíti a munkájukat a Bethlen Gábor Alap jóvoltából megvásárolt gép, hozzátette, az nagymértékben meggyorsítja a fémhengerek, palástok és a többi alkatrész darabolását, tehát mindenekelőtt a darabolásnál van igen nagy jelentősége.

– Eddig ezt egy régi, kisebb teljesítményű géppel oldottuk meg, de ez javulást hoz minőségben és időben, valamint könnyíti a munkát, ugyanis korszerűbb platformmal rendelkezik. Továbbá csökkenti az utómunkálatok szükségességét, mert minőség tekintetében geometriailag és felületileg jobb anyagot tud maga után hagyni, ezáltal könnyíti és gyorsítja a további munkálatokat. Ez a munkamenetnél a fázisok elején helyezkedik el, erre épül a többi lépés a kidolgozás folyamán, és ha az indulás jó, akkor a későbbi fázisok is könnyebben összerakhatók – mesélte Pletikoszity Tibor, aki hozzátette, hogy Adáról szerezték be a gépet, amely hozzájárul ahhoz, hogy legalább egy új munkaerőt alkalmazhassanak, és legalább egy olyan jövendőbeli család itthon maradását elősegíthessék, amelynek tagjai esetleg azon gondolkodnak, hogy egyszer csak másutt keressék a boldogulásukat. A műhely fejlesztése újabb lehetőséget ad a család fiú tagjának is, aki az Újvidéki Egyetem mechatronika szakán negyedéves hallgató, emellett vagy fő-, vagy kisegítő állásban itthon, a családi vállalkozásban is tud dolgozni.