2024. április 26., péntek

Nemzetközi elfogatóparancs Gruevszki ellen

Nemzetközi elfogatóparancs kiadását kezdeményezte Nikola Gruevszki volt miniszterelnök ellen az Interpol nemzetközi rendőri szervezetnél Észak-Macedónia belügyminisztere.

Oliver Szpaszovki hétfőn közölte: a hatóságok minden szükséges dokumentumot átadtak az Interpolnak, amely majd döntést hoz az ügyben. Szkopje szerint a volt kormányfő felelős azért, hogy jobboldali tüntetők 2017. április 27-én megrohamozták a parlamentet. Gruevszkit az alkotmányos rend fenyegetésével vádolják.

Gruevszki 2006 és 2016 között volt az akkor még Macedónia nevű Észak-Macedónia miniszterelnöke. Tavaly májusban hivatali visszaélés címén (törvényellenes módon vásárolt páncélozott luxusautót) két év börtönbüntetésre ítélték. Emellett további négy eljárást indítottak ellene, egyebek mellett hivatali visszaélés, választási csalás, bűnszervezetben való részvétel és közrend elleni bűncselekményre való felbujtás miatt.

Gruevszki a börtönbevonulás helyett magyar diplomaták segítségével tavaly novemberben szökött Magyarországra, majd kért és kapott menekültstátust.